Новини, Общество|19.12.2013 9:42

Кръгла маса за съдбата на 2 дряновски училища

снимка: ПГИ "Рачо Стоянов"

снимка: ПГИ „Рачо Стоянов“

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово и колективът на ПГИ „Рачо Стоянов“ организират кръгла маса днес от 17.00 часа в конферентната зала на Парк-хотел Дряново относно плановете на дряновската общинска администрация за сливане на ПГИ „Рачо Стоянов“ ПТГ „Димитър Крусев“ в града.

„Каним народните представители от 7-ми многомандатен избирателен район, синдикатите СБУ към КНСБ, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Съюза на Синдикатите към Обединение „ПРОМЯНА“, Община Дряново /Дирекция „Образование и социални дейности“/, Общинско училищно настоятелство, Българска търговско-промишлена палата, Председателя на Общинския съвет в Дряново, Директорите и представители на колективите на двете училища в града да проведем истинска кръгла маса, спазваща принципите на откритостта и равнопоставеността, където да се чуят мненията на трезвомислещите дряновци“, гласи съдържанието на поканата.

Темата е „Дряновското професионално образование – тенденции и бъдеще”. Модератор на дискусията ще бъде проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

Съорганизатор на проявата е областната структура на Гражданско движение „ДНЕС” – Общество срещу произвола с областен координатор Анатолий Антов. Ще се поставят и други нерешени проблеми на образователния сектор в регионален и национален мащаб.

В становището на колектива на ПГИ „Рачо Стоянов“, което бе разпространено в медиите се казва:


На 20 ноември 2013 год. в ритуалната зала на община Дряново се проведе кръгла маса на тема „Дряновското образование-реалност и перспективи”. Тази инициатива явно бе добре подготвена и умело режисирана от общинската администрация, но за жалост не отговаряше и противоречеше на самата същност на понятието „кръгла маса”, при което всички участници трябва да са равнопоставени, а не да има своеобразен президиум и група от анонимни зрители и клакьори, каквато роля бе по начало отредена на всички извън масата с табелките.

Самото мероприятие всъщност бе пропаганда на становището на местната администрация и в него отсъстваше каквато и да е демократичност и плурализъм на мненията. В края на това събитие имахме щастието в прав текст да чуем становището на кмета на общината д-р Иван Николов, който съобщи пред всички „розовите” перспективи за дряновското образование, изчерпващи се вкратце с едно сливане, едно преобразуване и едно закриване на образователни институции. Ние ще се спрем по-подробно на замисленото сливане на двете професионални гимназии в града –Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”.

Изразяваме ясно, категорично и безусловно нашето становище, че ние сме против това сливане. Ще поканим представители на местната законодателна и изпълнителна власт, на областната управа и Регионалния инспекторат по образование – Габрово, общественици, родители, членовете на двата колектива, медии.

Правим стъпки в тази посока, защото общо мнение на колектива е, че подобен начин за провеждане на сериозна реформа в местното образование от страна на общинската администрация е недемократичен и силов.

Подобни „реформи” биха довели до необратими последици, в резултат на което след време градът да остане без професионална гимназия, което ще накара нашите деца да учат в други населени места.

Уважаеми общински съветници, когато гласувате мислете за традициите, настоящето и бъдещето на града, нека вашата съвест е чиста и останете вечно достойни граждани на нашия град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар