Свържи се с нас

Новини

Габрово отбелязва Международния ден на борба със СПИН

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Във връзка с Международния ден за борба със СПИН, 1 декември, РЗИ – Габрово съвместно с БМЧК – Габрово ще проведат обучения с децата, настанени в институции. На 1 декември в търговския комплекс на бул.“Априлов“ доброволците  от БМЧК ще проведат кампания. На 3 декември ще си проведе междуинституционална среща на тема „Рисковото поведение на младите хора и методи за превантирането му”.

В микробиологичната лаборатория на РЗИ – Габрово, всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус безплатно и анонимно ежедневно в рамките на работното време на лабораторията от 7.30 до 16.00 ч. По време на лятната АНТИСПИН кампания в лабораторията безплатно и анонимно са проверили своя ХИВ статус 65 лица, а от началото на 2013г. до края на месец септември изследваните са общо 564 лица.

Кампанията през тази година ще премине под надслов „Животът е безценен. Не го проигравай!”. Тази година денят се отбелязва за 25-ти път. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните 24 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните здравни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е    “Да сведем до нула” (Getting to zero). Той отразява новата визия на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths).

Последните данни за СПИН в България показват, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г., е 1809 души.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици (за сравнение – те са представлявали 25,4% от всички новорегистрирани през 2012 г.) и значително се увеличава делът на лицата сред хомо- и бисексуалната общност.

Запазва се тенденция за концентриране на ХИВ-серопозитивни случаи основно в по-големите области на страната: София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13), Варна (12), Благоевград (5), Добрич (5), Хасково (9), Бургас (6) и др.

Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените е 59 години.

България се намира на кръстопътя на два вида ХИВ епидемии. В Западна и Централна Европа приблизително 900 000 са лицата, живеещи с ХИВ, а в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.  Епидемията в региона на Източна Европа и Централна Азия е най-бързо развиваща се, където новоинфектираните с ХИВ лица за 2011 г. са приблизително 140 000 лица, като най-голям дял от новите инфекции са сред хората, които венозно употребяват наркотици. В същото време, новоинфектираните с ХИВ лица в Централна и Западна Европа са 30 000 и епидемията е най-вече сред мъжете, които правят секс с мъже. Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.

Въпреки това България запазва ниското разпространение на ХИВ, наблюдавано ежегодно, като броят на новите случаи с ХИВ нараства с умерени темпове. Епидемията в България е концентрирана главно в групите на инжекционно употребяващите наркотици и мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, като тенденцията е да нараства делът на втората група.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица