Новини, Общество|15.11.2013 19:11

Кой контролира транспорта в Габрово?

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кой контролира транспорта в Габрово? Този въпрос поставиха на пресконференция в приемната на Гражданско движение „ДНЕС“ жителите на кв. „Бойката“ Марийка Савчева и Тереза Иванова, в присъствието на областния координатор на движението за Габрово Анатолий Антов.

Повод за срещата с журналистите бе неизпълняване на поети ангажименти по част от общинската транспортна схема на града, а именно по линия номер 21, изпълнявана от „БЕТА БУС“ ООД – от Шиваров мост, СОУ „Райчо Каролев“, Бойката до село Брънеци. По думите на гражданите не се изпълнява приетото разписание на автобусите, което е регламентирано с график.

Сигналите и писмените им жалби до Община Габрово по случая започнали на 20 септември 2012 години, но отговор не бил даден. Последвала нова жалба  на 15 януари 2013, но и тя останала да витае неизвестно къде.

Общината все пак предприела някакви мерки и в отговор на двете жалби дала своя отговор, от който ставало ясно, че били извършени 9 проверки по линия 21 в различните дни и часове, от които било констатирано едно единствено нарушение.

„Колко са достоверни тези проверки не знаем. Ние продължавахме да вървим пеш по 3 км. отиване и връщане на ден, за да достигнем до някакъв обществен транспорт“, споделиха още Марийка Савчева и Тереза Иванова.

На 7 май била проведена среща – разговор с кмета Таня Христова, на която на жителите, ползващи този транспорт им било предложено да изразят своето мнение в кои часове им е най – необходим транспорт. „Сторихме и това. Внесохме направеното предложение в Общината с входящ номер, но отговор няма“, допълни Марийка Савчева.

Последвало запитване отново до кмета, но този път по електронната поща и отново същия отговор. „На 20 септември внесохме нова жалба и както се досещате отговор липсва.

В момента по думите на Марийка и Тереза линия 21 се изпълнява единствено в 8.00 ч. сутринта, от с. Брънеци към Габрово, а през зимата дори този курс е под въпрос, а цялото разписание е одобрено от Общински съвет – Габрово.

До момента проблемът не е разрешен, категорични бяха пред журналистите двете дами. Те поставиха и още няколко въпроса, будещи недоумението им. „Как децата ни бързо и безопасно ще се придвижат до и от училище? Докога ще бъдем дискриминирани по отношение на правото ни на достъп до обществения транспорт?“

Двете жени допълниха към казаното и че дори ходенето пеш в момента е затруднено и опасно, тъй като движението е натоварено с камиони, фандроми и цялата транспортна техника, работеща по водния цикъл  на града, защото складовата база и техника се помещава в двора на товарни превози – кв. Бойката.

Молба им е насочена единствено за осигуряване на  обществен транспорт в определените от разписанието часове, когато отиват или се връщат от работа, а децата им на училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Коментар

  • Градският транспорт в момента е супер зле! Още по зле стана откакто пръснаха пари за някакви софиянци да им измислят разписание! Не само, че стана още по нарядко и нередовен, но и няма никаква нормална логика! Вървете да висите на спирката на Русевци например! Там няма дори пейка за чакане, да не говорим за някакъв навес или нормална спирка! Чака се с часове, а автобусите стоят там и шофьорите им пият кафета(може и бири кой ги знае) в заведенивто отсреща! Пълно безобразие и безхаберие, пръскат парите на данъкоплатеца, а той виси с часове по спирките и псува. Това няма да изтрае дълго…

Напиши коментар