Свържи се с нас

Новини

Обсъждането за Кредита било уведомяване, според „Гражданите“

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Публичното обсъждане по отношение на Кредита, който Община Габрово ще тегли за обезпечаване на водния проект на града според нас не бе точно обсъждане, а по – скоро уведомяване на габровската общественост за намеренията на Общината.“ Това е позицията на местната структура на Движение “България на гражданите” относно заема за цялостното асфалтиране на уличната мрежа, вследствие на Водния цикъл, съобщена пред медиите от председателя на партията в Габрово Нели Недева.

Недева изрази пред журналистите притесненията си относно поемането на обществения дълг и зададе няколко въпроса към управлението на Общината, и по-конкретно към кмета Таня Христова. Основното притеснение е свързано с начина на изчисляване на сумата на Кредита. При направена проверка било установено, че във Водния цикъл има предвидени 3 милиона лева, които са за частично асфалтиране и частично възстановяване на бордюри и тротоари.

„Тази сума е много близка до тези 3 770 000 лв. за цялостното асфалтиране. Смущава ни фактът, че двете суми са близки. Как и по каква методика Общината изчислиха, че им трябват 3 милиона за частично и 3 770 000  за цялостно? В отговор на въпрос, поставен от ГД „ДНЕС“ – Габрово, Община Габрово отговаря, че общо за трите етапа на Водния цикъл средствата за асфалтиране и възстановителни работи, предвидени от Бюджета на Общината за 2013 – 2014г., възлизат на 3 923 676,06 лв. Първият въпрос, който задаваме е сигурни ли са, че тези пари ще стигнат и как ще се реагира, ако не не стигнат?“, попита Нели Недева.

На следващо място председателят на Движение “България на гражданите” – Габрово попита какво ще се случи с тези 3 милиона от Водния цикъл, за частично асфалтиране. „Остават ли 7 милиона общо и какво ще се случи с тях? Ще бъдат ли усвоени? Защо фирмите изпълните по Водния цикъл ще извършат цялостното асфалтиране и ще усвоят средствата от този кредит? Това означава ли, че няма да има обществена поръчка и търгове? Строителните работи, в техния пълен обем се изпълняват паралелно от едни и същи изпълнители в рамките на един и същ договор. Кой е този договор? Кога е сключен той – преди или след намерението на  Общината да тегли този кредит? Какви са параметрите му? Защо няма конкурс?“

Нели Недева беше категорична, че това са 2 различни инвестиционни намерения и в случая се погазва българското законодателство. Тя информира още, че 857 504,01 лв. са били преведени авансово от Бюджета на Община Габрово на тези въпросни фирми. „Предвидени ли са тези средства, в частта Капиталови разходи за 2013г.? Има ли решение на Общинския съвет? На какво основание Общината е решила да преведе авансово тези средства?“, попита още Недева.

Местният лидер на „Гражданите“ допълни към казаното, че при извършена от тях справка било установено, че Общината отчита цялостното асфалтиране на 7 улици и подготвя на още 5. Тези улици обаче продължават да фигурират в инвестиционното намерение на Общината Габрово за теглене на кредит. „Какво означава това? Излиза, че един път те са платени авансово, отчитайки, че сумата е платена и втори път – фигурират отново в инвестиционното намерение, защо и на какво основание? Означава ли това, че те не са асфалтирани цялостно или че не са платени цялостно. И ако не са платени къде са парите? Защо след като във Водния цикъл има предвидени 3 милиона не са платени с тях, а са платени с пари на Бюджета?“, заяви още Нели Недева.

Според нея остава неизвестно защо в Бюджета на Общината за дофинансиране и съфинансиране по Водния цикъл има заложени нула лева. „Не би ли следвало, след като февруари месец Общината е направила изявление, че е предвидила собствени средства, в размер на 3 923 676,06 лв., да бяха намерили перо за тези средства. Ако още тогава са били наясно, че нямат собствени средства и ще теглят кредит защо не са предвидени лихвите?“, допълни в заключение още тя.

Недева сподели още и притеснението, витаещо сред габровската общественото, че има неизпълнение на Бюджета, в частта му приходи и попита дали не би било редно Общината на миналото обсъждане да уведоми габровци, че възнамерява да тегли кредит, който да обезпечи с бъдещи вземания и да бъде направен отчет на изпълнението на приходите към този момент.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица