Свържи се с нас

Икономика

За година сме загубили 1.5 млрд. лева от такса “износ”

Драгомир Стойнев: Няма политическо решение за рестартиране на проекта за АЕЦ „Белене“.

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ “Белене”. В момента единствено Народното събрание може да вземе такова решение”. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ, цитиран от Аргументи БГ.

“Бившото управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ “Белене” се задълбочи, спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда”, заяви Стойнев. „Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ „Белене”, нито имаме финансова възможност да строим проекта, което означава, че на този етап проектът няма развитие”, заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

По отношение на състоялия се референдум за или против изграждането на атомната централа Драгомир Стойнев посочи, че това е бил един успешен референдум. „За съжаление или за радост на някои хора Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен. Оттук-нататък е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, отбеляза още министър Стойнев.

Добрата новина ще бъде ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне”, заяви още Драгомир Стойнев.

В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това. Следователно сектор „енергетика” у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток, заяви още той.

„Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса „износ”, която не е конкурентна и за една година сме загубили 1.5 млрд. лева”, подчерта енергийният министър. Той обясни, че такса „пренос” зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне такса „пренос”, която пречи българската енергетика да бъде конкурентоспособна. „На границата има такса „достъп” и такса „пренос”, които не позволяват да изнасяме”, обясни Стойнев. Той посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

„Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител”, заяви Драгомир Стойнев и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи. „Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите”, посочи министърът и заяви, че няма отдръпване от направеното предложение за въвеждането на две тарифи на цената на тока. „Секторът енергетика е във финансов колапс и в срив, системата е изцяло дестабилизирана от страна на политики, на цени”, заяви Стойнев.

Драгомир Стойнев каза още, че тази седмица ще посети ВМЗ – Сопот, за да се запознае с проблемите на предприятието. По думите му са нужни не временни, а трайни мерки за решаване на съдбата на завода. “Не искам да бъда като предишното управление да им замажа очите за няколко месеца. По света има поръчки за производства в техния сектор, въпросът е да бъдат намерени”, заяви още министър Стойнев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица