Новини, Общество|30.05.2013 11:35

Узана Поляна Фест от 12 до 14 юли

снимка: uzanafest.com

Третото поредно издание на зеления фестивал Узана Поляна Фест ще събере съмишленици на зелените идеи, представители на бизнеса, биопроизводители и творци между 12 и 14 юли в местността Узана край Габрово. Целта на фестивала е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда.  Стремежът на организаторите е да стимулират интелигентно отношение към ресурсите на страната ни в контекста на световните предизвикателства пред човечеството. ‘’Вярваме, че това може да стане чрез използване на алтернативни източници на енергия, опазване на биоразнообразието, съхраняване на почвите чрез подпомагане на устойчивия туризъм, биоземеделието и мерки за енергийна ефективност и смекчаване на последствията от климатичните промени.’’ – споделя Велеслава Цакова от  Фондация ‘’ТАЙМ’’, организатор на събитието.

Узана Поляна Фест създава възможности за представяне на една цялостна визия за устойчивия и здравословен начин на живот, който започва от съзнателното общуване с природата и творческото себеизразяване. Темата на тазгодишното издание е екологичната интелигентност и това как да възпитаваме интелигентно отношение към природата и ресурсите, които тя ни предлага.

снимка: uzanafest.com

Фестивалът е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда. Сред акцентите в програмата на фестивала тази година са заниманията „Био игри“ за деца между 4 и 9- годишна възраст и работилници за тийнейджъри между 9 и 18 години по природни науки. “Вярваме че децата са нашето бъдеще, следователно е важно да провокираме най-доброто и уникалното в тях, за да могат те да създадат един по-добър свят и една по-добра България ‘’ – споделят организаторите.

снимка: uzanafest.com

Сред другите участниците в програмата на УзанаПолянаФест 2013 тази година са: Федерация „Зелени балкани“, която ще представи реалистични макети на лешояди в реален размер и ще демонстрира освобождаване на птици от ‘’Спасителния център за диви животни’’, а на ‘’Благотворителното базарче на Зелени балкани и приятели’’ ще бъдат изложени къщички за птици, екокозметика, парцалени кукли, продукти от рециклирани материали. Сдружение за „Зелени Инициативи“ ще даде възможност за изчисляване и записване на въглеродния отпечатък на желаещите участници. Представителите на сдружението ще дадат препоръки и начини за намаляване на индивидуалния въглероден отпечатък. Те ще представят и специален информационен сайт, посветен  на доброволните емисионни пазари и на възможностите за намаляване на въглеродния отпечатък. Галерия Zелена ще участва във фестивала с творчески работилници за рисувано стъкло и изработка на бижута. Екологично сдружение ‘’За Земята’’ ще представи темата „Скритата цена на евтините въглища“ и ще предложи дебат за хранителни отпадъци и вермикомпост (тор, получена от червеи). За първи път в България ще бъде представен филмът „Нигерия кърви петрол“.

Фестивалът стартира през 2011 г. с цел да представи на широката общественост резултатите от проектите финансирани и подкрепени от Програмата за малки проекти към Глобалния Екологичен Фонд в България за петте години на съществуването й. Още неговото първо издание беше подкрепено от Община Габрово и Министерство на околната среда и водите.

Узана Поляна Фест 2013 се организира от Фондация „ТАЙМ – екопроекти”, благодарение финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите, чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар