Свържи се с нас

Новини

Удостоиха учители с грамоти в Дряново

Published

on

снимка: Община Дряново

снимка: Община Дряново

Тържествено в Ритуалната зала на Община Дряново 21 учители бяха удостоени с нарочна грамота от кмета на Дряново Иван Николов, по повод празника на българската просвета и култура, и на славянската писменост – 24 май, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Дряново

Срещата с дряновските учители стана по време на традиционния прием на кмета за празника, а отличените бяха избрани съгласно ясното определен регламент – постиженията на учениците им. Всички наградени са горди с постиженията на възпитаниците си, които са се наредили от първо до трето място в национални и международни конкурси.

снимка: Община Дряново

Заслужени аплодисменти предизвика и връчването на почетна грамота „Неофит Рилски” от Министерството на образованието, младежта и науката, в знак на признателност към днешните народни будители, за техните високи постижения и принос в образователното дело, на двама дряновци – учителите от ПГИ „Рачо Стоянов” Стефка Петрова и Петър Кръстев. Престижното отличие бе връчено от кмета Николов, но поздрав към всички педагози отправи и зам.-кмета Даниела Енчева.

снимка: Община Дряново

10 са изявените учители от най-голямото училище в общината – СОУ „Максим Райкович”, които кметът д-р  Николов отличи по повод 24 май: Виржиния Цонева Дачева (за първото място на Полина Н. Георгиева от 6-ти клас, за стихотворение в Национален литературен конкурс, организиран от Национален парк „Българка”); Марин Денев (за представянето на Румяна Н. Михайлова в зоново първенство по шахмат); Елеонора Ст. Минчева (за третото място на второкласника Евтим А. Иванов в Националното математическо състезание „Черноризец Храбър”); Светла Ив. Станева (за четвъртокласника Стойко Ст. Колев – национален победител в състезание на СБНУ и трети на Международното математическо състезание „Европейско кенгуру”); Елена Р. Кирова (за третокласничката Деница П. Чукова – национален победител в състезание на СБНУ); Славчо Н. Илиев (за отлично представяне на четвъртокласници в Националното състезание „Ключът на музиката”); Теменужка Цв. Манева (за петокласничката Милица Н. Илиева, станала трета на Националното математическо състезание „Хитър Петър”); Митка И. Пенчева (за седмокласничките Милица Н. Илиева и Десислава Ав. Манастирска, станали втора и трета в Национален литературен конкурс, организира от НП „Българка”); Маргарита С. Маркова (за петокласничката Гергана И. Дечева, станала втора в Национален литературен конкурс, организира от НП „Българка”) и Светла З. Ненова (за Ивета Г. Христова, станала първа в Национален конкурс „Чудната свирка”, организиран от National Geographic).

снимка: Община Дряново

Двама са отличените учители от ПГИ „Рачо Стоянов”: Христина Ат. Вълева, старши учител по биология и химия, и главен учител (за десетокласничките Виктория Иванова и Виктория Гутева, станали първа и втора в Национален конкурс „България – моята родина”; за Цветан Шишманов, станал първи в Национален конкурс на природен парк „Българка”; за Виктория Гутева – станала втора в Международен конкурс „Зелена планета”) и Мария И. Маркова, старши учител по история и география (за десетокласничките Веселина Тодорова и Денислава Христова, станали втора и трета в Национален конкурс „100 години Балканска война”.)

снимка: Община Дряново

Трима са наградените педагози от ЦДГ „Детелина”: Дияна Й. Бъчварова, Катя Ен. Каравелева и Мариана Н. Добрева.

снимка: Община Дряново

С награда са и четирима от педагозите към Народно читалище „Развитие – 1869”: Радослав Г. Талев; Ваня Д. Талева; Виктория Хр. Цуцова и Мария Др. Маркова.

снимка: Община Дряново

Гергана И. Симеонова и Маруся П. Млъзева са педагозите от НЧ „Дряновска пробуда – 2008”, чийто ученици са завоювали награди от първо до трето място в национални състезания и конкурси, и които кметът д-р Николов отличи с грамота.

снимка: Община Дряново

Специална грамота бе връчена и на Исторически музей Дряново – за принос към съхраняването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Дряновския край.

снимка: Община Дряново

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица