Свържи се с нас

Новини

Условна присъда и 35 000 лв. кръвнина за смърт при трудова злополука

снимка: БНР

снимка: БНР

Едногодишна условна присъда, с три години изпитателен срок получиха двама мъже – Х.С. от Свищов и П.П. от с. Морава, общ. Свищов, от Габровския окръжен съд за причинена смърт по непредпазливост при трудова злополука.

Двамата подсъдими бяха признати за виновни в това, че на 1 август 2008 г. около 10,00 часа, на новостроящ се обект на ул. „Индустриална” в Габрово, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана строително-монтажна дейност, представляваща източник на повишена опасност, която нямали право да упражняват, нарушили разпоредби отнасящи се до безопасността на труда и по непредпазливост причинил смъртта на 25-годишен мъж от Свищов.

Видно от събраните по делото доказателства, при изграждане на метална конструкция, двамата подсъдими освободили повдигната с кран греда от захватното устройство, преди да бъде поставена устойчиво на съответното място и я изпуснали от 14 метрова височина. При падането й на земята гредата ударила намиращият се долу 25-годишен мъж, при което той получил несъвместими с живота травми на главата и силна кръвозагуба.

Съдът уважи отчасти предявения от майката на загиналия граждански иск, като осъди П.П. и Х.С. да й заплатят солидарно сумата от 35 000 лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди от посоченото по-горе престъпление.

С оглед събраните по делото доказателства съдът оправда другите двама подсъдими по делото – В.Д. от София, в качеството му на работодател и Р.Н. от София, управлявал крана, с който била повдигната гредата.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Великотърновския Апелативен съд в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Прибраха 18-годишен на ул.“Светло бъдеще“, заради марихуана

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен младеж, заради притежание на наркотични вещества. Арестът му бил осъществен вчера, 11 декември, около 14.35 часа на улица „Светло бъдеще“ в Габрово.

Той бил задържан в хода специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Местни криминалисти извършили проверка на пълнолетния габровец, като при процесуално-следствените действия установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Намереното вещество дало характерната реакция на „марихуана“ при направения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на социални услуги

На 16 и 17 декември, понеделник и вторник, от 14.00 ч. до 19.00 ч., в търговски център на бул.“Могильов“ в Габрово, за пореден път ще се проведе Коледен благотворителен базар с изделия, изработени от потребителите на Дневен център за деца и младежи с увреждания, Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция, Дневен център за стари хора, Комплекс за социално-здравни услуги за деца и семейства и Център за обществена подкрепа SOS Детски селища.

Набраните средства ще бъдат използвани за терапия, лечение и подобряване условията на живот на деца и лица в неравностойно положение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Габрово чете с ученици

Ученици и учители четоха разказа „Шибил“ на Йордан Йовков и така отбелязаха седмицата на четенето в училище „Иван Вазов“ в Габрово.

снимка: Община Габрово

В урока се включи и кметът на града Таня Христова, а докато деца и възрастни четяха, на екрана в класната стая течеше филмът „Шибил“ от 1967 година, информираха от общинската администрация.

снимка: Община Габрово

Уникалният урок на седмокласниците започна с кратка история за писмеността и съответно четенето – от плочката от Градещница, обл. Враца /датирана около 5-то хилядолетие пр.н.е. и важен източник за историята на Европа в края на неолита /, през Месопотамия и Древен Египет, Древна Гърция, старобългарските текстове, съвременния език, та чак до емотиконите в днешни дни.

снимка: Община Габрово

В училището има обособен кът за четене и богата библиотека, а първокласниците се готвеха за посещение в детска градина, където да демонстрират какво са научили в първите месеци в училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица