Свържи се с нас

Новини

Панорама на средните училища в Габрово и тази година

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тазгодишното издание на традиционното изложение „Панорама на средните училища” ще се проведе в Габрово от 24 до 25 април. Организатор на събитието е Община Габрово, а домакин този път ще бъде Художествена галерия „Христо Цокев” в града.

Участие до момента са заявили седемте средни училища от Габрово, сред които две профилирани и три професионални гимназии, и две общообразователни училища.

Сред участниците са едно средно общообразователно училище и две професионални гимназии от Дряново, както и едно средно общообразователно училище и една професионална гимназия от Трявна. За първи път се включва и габровското помощно училище „Николай Палаузов”.

Свои щандове ще имат информационната мрежа „Европа директно” при Габровска търговско-промишлена палата и Център за кариерно ориентиране, които са партньори на инициативата. Двете организации ще предоставят информация за потребностите и изискванията на пазара на труда, характеристиките на изучаваните професии и специалности, както и ще оказват подкрепа при вземането на решения за прехода от една степен на образование към друга.

По време на изложението ще се състоят тематични срещи, които целят да подпомогнат ориентацията на кандидатстващите и да ги информират за предлаганите възможности за обучение по профили и специалности от професии.

По случай панорамата на средното образование, Община Габрово е приготвила специални награди за три от участващите институции. През двата дни жури ще наблюдава представянето на отделните училища и ще отличи най-оригиналните от тях.

По повод деня на българската община – 12 октомври, трима от новопостъпилите ученици с най-висок успех от спечелилите училища, ще имат възможност да посетят общинската администрация и да заемат за един ден местата на кмета и нейните заместници.

ПРОГРАМА

Официално откриване
24 април, 15.00 часа, ХГ „Христо Цокев”, зала „Минчо Минчев”

Тематични срещи „Училище и бизнес – ръка за ръка”

24 април от 15:30 и от 16:30 часа
25 април от 14:30 и от 16:00 часа

Работно време за посетители през двата дни – от 14.30 до 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Капачки за бъдеще ще се събират тази неделя в Габрово

Published

on

Тази неделя, 21 април, за пръв път в Габрово, ще се събират капачки към националната кампания на „Капачки за бъдеще“. Инициативата ще се реализира пред спортна зала „Орловец“, от 10.00 до 15.00 часа.

Организаторите призовават капачките да бъдат пресипани в туби или чували, за да е по-лесно за доброволците, които ще са на терен.

Освен пластмасовите капачки, ще се приемат и алуминиеви кенчета. По време на кампанията, може да си изберете и нещо от мини базара, средствата от който също ще бъдат предадени за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения.

Кампанията „Капачки за Габрово“, достигна своята цел, с обещанието към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и предава щафетата на Капачки за Бъдеще. Като обещава, ежегодно да се включва в двете национални кампании на Капачки за Бъдеще, през пролетта и през есента.

Организатори на Кампанията в Габрово са : Спасителен клуб за Бъдеще – Стара Загора и Капачки за Габрово – Group.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Новини

Поредно силно представяне за габровските шахматисти

Две купи, 5 златни медала и 2 бронзови донесоха шахматистите на ШК „Орловец 1997“- Габрово от турнири през уикенда.

Published

on

Силен уикенд отбелязаха състезателите на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово, които се завърнаха с две купи, 5 златни и 2 бронзови медала от турнири в София, Павликени и Полски Тръмбеш.

7-годишният Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, спечели 2 купи и два златни медала от два шахматни турнира в София.

Със 6,5 точки от 7 възможни, в съревнование с по-големи състезатели, той спечели IX Детски шахматен турнир за купа „Ан Пасан“ за деца до 14 години.

Фюриън стана първи и при 8-годишните в шахматния турнир „Опен Купа ЦСКА“, където се състезава с опитни шахматисти и грабна купата, и златния медал във възрастовата си група.

8-годишният Иван Екимов, с треньор Емил Петков, спечели златен медал в IX Детски шахматен турнир за купа „Ан Пасан“ – София. С 6 точки от 7 възможни, той заслужи първото място във възрастовата си група и се нареди втори в генералното класиране до 10-години.

Иван Екимов донесе златен медал и от VI Детски турнир „ПОЛСКИ ГАМБИТ“ – – Полски Тръмбеш, за деца до 13 години, в който с 4,5 точки от 5 възможни спечели първо място и златен медал за деца до 9 години, като се нареди втори в генералното класиране.

В същия турнир златен медал грабна и 11-годишният Росен Нанев, с треньор майстор на спорта Борислав Атанасов. С 4 от 5 точки Росен спечели първо място и златен медал за деца до 11 години, като се нареди четвърти в генералното класиране.

9-годишният Кристиян Василев постигна 3 от 5 точки и завоюва бронзов медал при децата до 11 години. Много добре в този турнир се представиха и Диана Екимова и Борил Енчев, които също постигнаха по 3 точки от 5 възможни, но по-слабите допълнителни показатели ги оставиха на крачка от медалите.

Бронзов медал донесе и 11-годишният Стефан Тотев, който постигна 3,5 точки от 5 възможни в Десети Детски турнир „МАРИНОПОЛЦИ“ – Павликени и се нареди трети във възрастовата група до 13-години.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица