Свържи се с нас

Новини

Нови 22 обучения по програма „Глоб@лни библиотеки“

Published

on

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Нови 22 обучения по програма „Глоб@лни библиотеки“ ще бъдат проведени в Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, съобщи нейният директор Савина Цонева. В габровската библиотека започна първото обучение на библиотекари за 2013 година – по информационни и комуникационни технологии с обучител Светослав Стефанов. В него са включени библиотекари от целевите библиотеки в Плачковци, Трявна, Душево, Новаковци, РБ „Априлов – Палаузов“ и представители на нецелеви библиотеки от Горна Росица и Малък Вършец.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В периода от март до октомври 2013 г. предстои библиотекари, служители от общинските администрации и партньори да бъдат обучени в направленията „Информационни и комуникационни технологии“, „Организация и управление на работата в обществената библиотека“, „Услуги в модерната библиотека“, „Общуване и работа с потребители и общности“, „Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти“. Обученията по „Глобални библиотеки – България“ се провеждат по методика и с учебни помагала, специално разработени за целите на програмата.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Нов момент в обучителната програма на „Глоб@лни библиотеки“ е провеждането на надграждащи обучения по информационни и комуникационни технологии и електронни услуги. За първи път през настоящата година в библиотеката ще бъдат проведени и обучения на граждани в неравностойно положение – с двигателни и ментални увреждания.

Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“ („Глоб@лни библиотеки – България“) е инициатива на Министерство на културата, Национално сдружение на общините в Република България, Българска библиотечно-информационна асоциация и Програмата на ООН за развитие. Тя обединява професионалисти, институции и организации, които вярват, че обществените библиотеки ще подобрят качеството на живот, като предоставят свободен достъп до информация и обмен на идеи, чрез което българските граждани ще се приобщят към глобалното информационно общество. Програмата се финансира чрез субсидия от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и инвестиция от страна на местната власт и държавния бюджет.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица