Свържи се с нас

Икономика

Секира за бизнеса

Секира за управителите и предприемачите

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 1 януари 2013 година над главите на предприемачите в малкия и среден бизнес държавата размаха още една секира. Управителите и собствениците на ЕООД-та и съдружниците в ООД-та благодарение на промяна в Кодекса за социално осигуряване ще плащат близо 200% повече социални осигуровки, защото ще бъдат двойно облагаеми. Веднъж като полагащи личен труд във фирмата, и втори път, защото са предприемчиви, защото са поели някаква отговрност за себе си и за работниците, а те дръзнали да правят бизнес в тази държава наречена България!

Ето само два примера:

1. Собственикът на ЕООД, управител по съдебно решение /учредителен акт, вписан в Търговския регистър, което извършва дейност в областта на сухопътен пътнически транспорт /таксиметрова дейност/ и фактически е шофьор на такси от 01.01.2013 г. ще дължи осигуровки, както следва: като управител върху осигурителен доход 727 лв. – осигуровки в размер на 223,93 лв.; като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се – минимален 420 лв. – осигуровки в размер на 123,06 лв. Или общо горепосоченият предприемач ще дължи месечно осигуровки към НАП – в размер на 346,99 лв. – 223,93лв ПОВЕЧЕ ОТ 2012 Г.

2. Пример за дружество, извършващо търговска дейност – примерно търговия на дребно. За яснота – малък квартален магазин, семеен бизнес. Дружеството е ООД, УПРАВИТЕЛ – по съдебно решение, без вписан договор за управление и контрол, е един от съдружниците. Предполага се, че са двама и двамата полагат личен труд, т.е работят в магазина. В този случай осигурителните вноски за съдружника – управител са както следва: като управител върху осигурителен доход 1000 лв. – осигуровки в размер на308 лв.; като полагащ личен труд в дружеството, самоосигуряващ се – минимален 420 лв. – осигуровки в размер на 123,06 лв. Или общо горепосоченият предприемач ще дължи месечно осигуровки към НАП – 431.06 лв. – с около 308 лв ПОВЕЧЕ ОТ 2012 Г.

До края на 2012 г. управителите на ЕООД или ООД, които са пенсионери се осигуряваха само по желание. Сега те ще бъдат задължени да се осигуряват без да имат право на избор. Това е основание и да се сезира Конституционния съд, защото има решение, което обявява това за противоконституционно по отношение на работещите пенсионери , вкл. в кръга на задължително осигурените лица по този член.

От тези безумни и обезсърчителни действия ще бъдат засегнати над 600 000 души. Ефектът ще бъде – фалити, закриване на бизнес и нагнетяване на социалното напрежение, защото работниците от тези малки фирми ще останат на улиците. Вълната на протестите ще получи нова енергия благодарение на умниците в НАП и МФ?!

Софийска търговско-промишлена камара настоява НАП, МФ и всички в тази държава, които са се докопали до властта да се замислят над сътвореното в Кодекса за социално осигуряване и да променят неправдата. В този труден момент, когато всички партии се заиграват с картата за подпомагане на МСП е редно служебното правителство, да не се крие зад гърба на компрометираното правителство на Бойко Борисов и 41-то НС, и да даде задължителни указания за прекратяване на двойното социално облагане на управителите и съдружниците.

Статията е публикувана в Търговски вестник.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица