Свържи се с нас

Новини

„ДНЕС“ питат кмета за Водния цикъл на Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово изпратиха поредното си писмо, адресирано до кмета на община Габрово Таня Христова, този относно изпълнението на проекта за Водния цикъл на Габрово. Движението изразява несъгласие спрямо отказа да бъдат включени техни експерти в Надзорната комисия, с което се нарушават принципите на гражданския контрол, както и представи няколко въпроса, интересуващи широката общественост, като се надяват всеки от тях да получи конкретен отговор.

Въпросите, изпратени до кметската институция са седем на брой, изразяващи съмнение относно компетентността и образователния ценз на ръководителя на звеното за управление на интегрирания проект за воден цикъл на  Габрово.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От ГД „ДНЕС“ се интересуват от следното: „При обявяване на конкурса за ръководител на звеното бяха обявени условията и изискванията за заемане на длъжността, които в  последствие не са спазени и се назначава личност с образователен ценз „Английска филология“. Нямаме впечатление за ръководните качества и компетентност на назначения служител, но имаме впечатление от медийните изяви на въпросната личност. Дано не се потвърди максимата, че се търси работа за човека, а не подходящия за длъжността служител.

Недостатъчната информация относно часовете и местата на спиране на водата, вследствие на ремонтните работи по прокопаване на улиците и площадите. До момента габровската общественост се информира основно от интернет страницата на проекта, която много малка част от населението ползва. Предлагаме: За осведомяване на възрастното население да се използват  по-достъпни информационни източници: радиовъзел Габрово, в-к „100 вести“, в-к „Габрово ДНЕС“ рекламния справочник „Габрово сега“, „Дарик Габрово“ , „Габрово нюз“, радио „Бумеранг“ и други.

Какви и на каква стойност са изразходваните финансови средства за заплати, командировки, пътувания и други –  преди да е направена първата копка на първия етап от проекта?

Каква е методиката на упражняване на контрол спрямо качеството на влаганите материали по изпълнението на строително-монтажните работи? /Има неписано право, че каквото се закопае в земята после трудно се доказва/. Разполагаме с данни, че при запълване на изкопите се използва несортиран трошен камък  примесен с кал и не се трамбова достатъчно, преди и след полагането на тръбите, чиято годност също трябва да бъде придружена със сертификат. Считаме, че е необходим ежедневен контрол на влаганите материали придружен със съответните протоколи за характеристиките и изпитването на материалите, както и за качеството на строителните работи.

Налагане евентуални финансови санкции от страна на предоставящите средствата, поради значителното забавяне на един от етапите на изпълнението отчетено от надзорната комисия. Прилагането на наказателна процедура от страна на Брюксел ще се отрази негативно, чрез повишаване на цената на водата за потребление. Напомняме, че за 30 години цената на водата се е повишила по-вече от 50 пъти, без подобряване на качеството на услугата, но не със същите темпове са се увеличили заплатите и пенсиите.

При предпроектните задания Община Габрово направила ли е изследване на критичните точки в града, вследствие на високите повърхностни води, които водят до завиряване, разрушаване на пътната настилка и наводняване на мазета и приземни етажи? В случай на необходимост, имаме готовност да окажем съдействие, като покажем критичните места.  Ако не се вземат своевременно мерки за отводняване на критичните места, ще се докаже  достоверността на нашите сигнали, ще имаме готовност да сезираме компетентните органи, търсене на съдебна отговорност от длъжностните лица допуснали тази безстопанственост.

Това наше запитване няма връзка с интегрирания проект на водния цикъл, но има връзка с увеличаване обема на язовир „Христо Смирненски“ – основен водоизточник на град Габрово. По неизяснени причини все още надстройката на язовира не е приета с акт 16 и не се ползва по предназначение. По непотвърдени данни са правени изследвания за годността на надстройката, но за резултатите не е информирана обществеността.

През септември миналата година Министерството на регионалното развитие проведе съвещание за реализиране на програмите и усвояване на Евро парите. На него са посочени няколко общини, на които са спрени парите. В тази връзка община Габрово проучва ли причините за това и създава ли достатъчно условия да не се допускат грешки, които водят до наказателни процедури“, са въпросите на местната структура на движението, разпространени в местните медии от областния координатор Анатолий Антов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица