Свържи се с нас

Крими

Проблемът в момента е да се удържи България без да потъне

Published

on

Общото между политическите взривове в България е, че демокрацията не е достатъчно силна, за да овладява обществото в тези ситуации, на тяхно място излизат консенсусните механизми. Това, че ще преброим колко са гласували за една партия няма значение, в момента никое мнозинство не може да управлява. Това коментира социологът Андрей Райчев по време на дискусия, организирана от институт “Иван Хаджийски”, цитиран от БГНЕС, информираха от Аргументи БГ.

В момента наблюдаваме надеждата на двете страни – едната на управляващия, безкрайно цинично, напускайки кораба, започва да псува опозицията за нещата, които сам е докарал, поясни тезата си Райчев.

“И надеждата на опозицията да вземе властта. Защо й е да взема властта за няколко месеца? Проблемът не е да се вземе властта, а да се удържи България без да потъне”, заяви той. Демокрацията не работи, това значи, че нацията трябва да търси консенсус, каза социологът.

На нивото на масовото съзнание имаме класическа ирационална истерия, като акцентът е върху ирационална, продължи Райчев. С хората се случва това, че в разумни категории не могат да обяснят случващото се, нито какво точно искат, добави той. “Те не знаят какво казват, но със сигурност казват “Не мога повече така”. Колко дълго ще продължи това зависи от това дали новият министър-председател ще може да говори с тях”, заяви социологът.

По думите на Райчев на ниво социална психология тази психотерапия, която Борисов 4 години прилагаше, нейното премахване води до абстиненция. Затова социолозите могат да видят, че популярността му расте, защото липсва гласът, който да интерпретира света, коментира той.

“На управлението на Борисов дължим тази представа, че е достатъчно всеки да се запише в група за натиск, да вика достатъчно, и тогава ще бъдат намерени бързи и прости решения на даден проблем“, заяви Марчела Абрашева, директор на “Галъп интирнешънил” България.

“Никъде не стои идеята, че демокрацията е нещо, при което различни хора искат различни неща и това, което всеки иска има последствия за всички останали”, допълни тя.

“Това, което ми се струва особено важно – политиците отсъстват от диалога с протестиращите. В момента обществото е оставено само на себе си да обсъжда дали това, което искат тези хора, на които никой не оспорва справедливостта на мотивацията, ще доведе до резултатите, които те искат, а не коренно противоположните”, каза още Абрашева.

По думите й ако има възможност да се влезе в диалог между политици и протестиращи, това би било една гаранция, че няма да отидем в ситуация, в която страната ще бъде напълно дестабилизирана. Няма как при ситуация, в която политическите партии гледат своите интереси за спечелване на изборите, а протестиращите не желаят да чуят нищо друго освен краткосрочни рецепти, няма вариант, в който да излезем с консенсус, заключи тя.

“Февруари изглежда като скок, като гръм от ясно небе, това не е така, той е продължение на политически процес”, смята проф. Петър-Емил Митев. “Видяхме падане, и падение на падналото правителство, ако някой изпитва потребност от садо-мазохистично удоволствие може да каже, че генералът е гол“, заяви той. Изпъква криза на представителната демокрация в България и криза на социално-икономическата политика.

И докато в Европа се възмущаваха нашите съседи, гърците, от това, че чак сега им се стягат коланите, при нас това стягане продължи твърде дълго, добави професорът.

“И тези срамни сцени, които наблюдаваме в парламента, говорят, че равнището на политическа култура не само, че не е напреднало, а е по- ниско. Никога не се е говорило по такъв начин”, заяви той.

По неговите думи оптималният изход би трябвало да ни изведе извън този омагьосан кръг “взрив-апатия”. Трябва да се стигне до механизъм на постоянна, конструктивна инициатива и демократично участие, това е основното и най-важното, убеден е Митев. Но той предупреди, че намирането на точната формула изисква време.

Ние в момента получаваме едно антиелитиско, популистко движение по добре известната формула народът срещу елита, каза социологът Първан Симеонов. Борисов дойде в едно време, когато джобовете не бяха толкова празни, той дойде с желанието за политически реванш, припомни той. Сега се иска коренна, антисистемна промяна на политическата система в страната, заяви социологът.

Създават се обстоятелства за първо по рода си оспорване на монопола в лявото пространство, отбеляза още Симеонов. Ако е вярна тезата, която нашия институт защитава, сега се създават условия за ново ляво, което не е наследствено комунистическо, поясни той.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица