Свържи се с нас

Крими

Прашни сюжети

В полето се вижда пепел. Навсякъде дими. Комините пушат, черни сажди покриват малкото автомобили, улиците, всичко. Отвсякъде прииждат хора, навъсени, облечени с дебели дрехи. Струпват се около останалите дървета. Нищо друго не им остава, освен да отрежат гората, останала на края на квартала и да се стоплят. Защото жиците отдавна са отрязани, няма електричество. Времената са замръзнали. Отдавна сме се запътили към тази действителност. Какво ни остана? Сюжетът на нов роман, нова книга или филм, който да ни напомня за пейзажите в страните с развит комунизъм, където народът прибягва до всякакви комбинации, само и само да оцелее. И да се стопли. Все по наближаваща реалност. Уви.

Да се пуснат газените лампи, да се нацепят дръвца за печката, да се сложи нещо да се сготви и да се чака да дойде отново електрификацията. Така, както е тръгнало, много българи ще се разделят с екстрите на цивилизацията. Седмицата го показва. Готови са на всичко, за да спрат монополите. Но цената ще е висока. Ще влезем в още една статистика, която ще гласи: имаха електричество – отрязаха го, имаха вода – отказаха се от нея, имаха топлофикация – отрязаха всички тръби. Каква нация, какво развитие? Този сценарий настъпателно пъпли в много български домове. Ще стане като в началото на века. Центърът свети, наоколо мъждукат факлите и газените лампи. Вторите също ще станат кът, защото монополистите ще вдигнат газта. Това ще бъде единственото средство, останало за печалба.

Защо другите държави отдавна светят? Ярко. Плащат много, но и получават много. Не отделят целите заплати и всичко, което притежават, за сметки. Това не е първата зима, в която хората изнемогват. В началото мислехме, че всичко е временно. Тази година ще е тежко, догодина ще имаме късмет и ще се оправим. Кухи политически платформи. Да не говорим за всичките лишения, режим на тока, профилактики, които търпим, и в същото време плащаме за пълни услуги.

В края на 90-те България тънеше в мрак. Оправданията тогава бяха с Югоембарго, липса на пазари, лоша търговия, мафия. Обидно ми ставаше, когато летяхме за някъде. Как светеше на Запад. Особено разликата в светлината се вижда в Белгия. Тя е така осветена, че светлината кандидатства за новите чудеса на света. Прогрес в икономиката и в стандарта на живот. Всеки път, магистрала, цялата земя е като една неонова крушка. Това е огромната разликата. Между земите на войводите и тези на стара Европа. Която така и не се промени.

Такива мисли се бунтуват в главите ни, защото няма да е далечно времето, когато ще се задоволим с малкото, което ни остана. Ще върнем беднотията такава, каквато я помнят нашите деди, защото времето на лишенията изчерпа лимита си. Докъде ще стигнем? В далечните времена, когато стояхме на тъмно през час и ни уверяваха, че няма мощности и капацитетът на родното електричество е забавен. Липса на модернизация, нови централи и всякакви лъжи, които ние попивахме, защото плащахме стотинки. Минаха тези години, продадохме всичко, което имаше стойност – ВЕЦ-ове, „Марица–Изток”, политиците станаха енергийни посредници. Изучиха се, оплитаха ни във всякакви комисионни, за да дойдем дотук. Министър- председатели, министри разбраха, набързо проумяха, че това са най-печелившите и доходни пера в икономиката ни и набързо скроиха всякакви монополни шапки на обществото.

До днес, когато за първи път, без да очакват и управляващи, и всякакви държавни структури, изпълнителни директори и чиновници, че дойде времето да кажем „Стига!”. Да, стига лъжи, изкарайте на светло кой печели най-много и защо? По-добре да изтърпим студа на улицата, отколкото да смятаме, че така ще продължава и занапред. Дали ще устоим на празните обещания и отново ще се примирим с монополите? Изходът от тази ситуация е много мъглив, защото държавата няма как да национализира за няколко дни електропреносната мрежа, отделните дружества навлезли удобно у нас, цялата мъглявина около ДКЕВР, НЕК и останалите енергийни посредници. Този път ще чакаме. Дълго, но решаващо.

Ех, кога ще ги стигнем американците? Става ми мъчно, когато и последният оптимизъм ни напусне, както ни напускат големите българи…

Автор: Владислав Прелезов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха за 72 часа 21-годишен крадец, свил колело

С постановление на наблюдаващ прокурор, по бързо производство на Районна прокуратура – Габрово, задържаха 21-годишен извършител на кражба за срок от 72 часа до довеждането му пред съда.

Р. К. е привлечен в качеството на обвиняем след като полицията в Габрово го арестува в понеделник, 9 декември, за това че в село Драгановци, при условията на повторност, отнел велосипед на стойност около 600 лв., от владението на собственика, без неговото съгласие, с ясното намерение противозаконно да присвои колелото.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

21-годишният извършител има предходни присъди за извършени престъпления, като последното деяние е било осъществено в срока на условно осъждане.

Предвид фактите Прокуратурата счете, че съществува реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Почерпен габровец седна зад волана и го загази лошо

Друг пък наду дрегера на ул.“Свежест“, стигайки почти до двата промила.

54-годишен габровец бе хванат да управлява автомобил с фалшиви номера, при проверката за употребата на алкохол се отчете с положителна проба, а при извършената справка се установи, че е с влязла в сила присъда за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Дръзкият пътен нарушител е бил установен в понеделник, 9 декември, около 15.05 часа в района на булевард „Стефан Караджа“ в Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Тогава полицейски служители от автопатрулен екип на полицията спрели лек автомобил, управляван от 54-годишния габровец. При проверката органите на реда установили, че превозното средство било с поставени регистрационни табели, издадени за друг автомобил.

Водачът бил проверен и за алкохол, тъй като от него се носили миризми навяващи, че е имало употреба. Техническо средство отчело концентрация на алкохолни пари в количеството издишван въздух от 0,60 промила.

От извършените справки в информационните масиви на МВР било установено, че мъжът бил и с влязла в сила присъда по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс – за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Извършен бил оглед на моторното превозно средство и е образувано досъдебно производство за извършените престъпления по два състава от Наказателния кодекс. След приключване на работата по цялостното документиране на случая, материалите от разследването ще бъдат изпратени в габровската прокуратура.

Полицията в Габрово спипа и друг шофьор, посегнал към чашката и метнал се да кара след десетки наздравици. 43-годишният севлиевец бил установен вчера, 10 декември, около 03.05 часа на ул.“Свежест“.

Пияният шофьор надул дрегера, чийто дисплей изписал резултат от 1,89 промила алкохол. На водача бил съставен акт за установяване на административно нарушение и издаден талон за медицинско изследване, но той се възползвал от правото си да не дава кръв за химически анализ.

След приключване на работата по наказателното производство, материалите ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово. Срещу нарушителя е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец „отпразнува“ Студентския празник в ареста, заради дрога

28-годишен осъждан габровец бе задържан, заради притежанието на наркотични вещества, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Арестът му бил извършен навръх Студентския празник, 8 декември, на ул.“Митко Палаузов“ в Габрово.

Тогава в хода специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества, провеждана на територията на Габрово, около 10.20 часа полицейски служители извършили проверка на „своя стар“ 28-годишен познайник.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

При извършените процесуално-следствени действия, служителите установили, че габровецът придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

При извършения на място полеви наркотест веществото дало характерната реакция на „марихуана“.

Притежателят на наркотика бил отведен в местното полицейско управление, където дал обяснения и бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица