Свържи се с нас

Новини

РСО „Централна Стара планина” чества своята 15-годишнина

Published

on

снимка: РСО „Централна Стара планина”

снимка: РСО „Централна Стара планина”

На 11 ноември 2012 г. се навършват 15 години от създаването на Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“. Своята годишнина организацията ще отбележи тържествено на 30 ноември 2012 г. с конференция на тема „Да работим заедно за развитие“ и официална церемония, в която ще отдаде заслуженото на постигнатото до момента с подкрепата на своите приятели и партньори.

От своето създаване до днес Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина” активно подпомага дейността на местните власти, действа като посредник на техните интереси и допринася за утвърждаването на силно местно самоуправление в България.

Организацията е учредена от 5 общини – Габрово, Априлци, Трявна, Троян и Тетевен, като първото учредително събрание се е провело на 30 юли 1997 г. в Габрово. Днес членове на сдружението са 15 общини от Габровска, Ловешка, Велико Търновска и Търговищка области с общо население от 350 000 жители. Първи председател на Управителния съвет е кметът на Габрово Николай Дачев, а членове – кметът на Априлци Стоян Ангелов, кметът на Трявна Тодор Шарланджиев, кметът на Троян Дилян Енкин и секретарят на Община Тетевен Цеца Димитрова. В следващите години председателският пост се е заемал от кметовете на Троян и Габрово Дилян Енкин и Богомил Белчев. От 2008 г. председател на Управителния съвет е кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев.

Дейността на сдружението до влизането на България в Европейския съюз е финансирана основно от общините, Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, Американската агенция за международно сътрудничество (USAID) и програма PHARE.

През последните години РСО „Централна Стара планина“ работи по много европейски партньорски проекти, финансирани от програми на Европейската общност като Интеррег ІVС, „Европа за гражданите”, „Младежта в действие”, „Програма за развитие и сътрудничество EuropeAid” и др. В рамките на тези проекти се дискутират проблеми, търсят се решения и се обменят добри практики в почти всички сфери на обществения живот: опазване на околната среда, равнопоставеност на половете, туризъм, публично-частно партньорство, междуобщинско и междурегионално сътрудничество, побратимяване между градове, европейска интеграция, икономическо развитие, добро общинско управление, гражданско участие, доброволчество, устойчиво развитие, занаятчийство, социално предприемачество, децентрализирано сътрудничество и др.

РСО „Централна Стара планина“ се ползва с доверието на своите членове и партньори от европейски организации, регионални и национални сдружения, институции, общини и структури на гражданското общество от Албания, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Италия, Ирландия, Испания, Косово, Литва, Латвия, Македония, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Финландия, Холандия и Швеция.

Ежедневните усилия на Управителния съвет и административния екип на сдружението на старопланинските общини остават скрити за голяма част от членовете на РСО „Централна Стара планина” и за многобройните съмишленици на организацията. Видими са резултатите… Те ще бъдат обобщени в един вълнуващ разказ за делника по време на тържественото отбелязвате на 15-годишнината на РСО „Централна Стара планина“ на 30 ноември 2012 г., когато членове, партньори и приятели ще вдигнат заедно наздравица за празника и ще си подадат ръка за хубавото, което предстои.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Новини

Празник на географията в Габрово

Published

on

Община Габрово, Областна администрация-Габрово, РУО – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти – Габрово организират „Пролетен празник на географията“.

Празникът ще се проведе на 22 април, понеделник, по повод „Деня на Земята“ в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието ще започне в 15.00 часа. Ще бъде излъчен екологичният филм „Море на вятъра“, след чийто край ще бъдат наградени изявени ученици, постигнали успехи по География и икономика при извънкласни изяви през учебната 2022-2023 г.

След награждаването ще се проведе викторина за училищни отбори от общините на област Габрово, придружена от кратка фолклорна програма.

Викторината е на тема: „Габрово в географията и историята на България“. Въпросите за нея са подготвени от комисия, чиито членове не са от област Габрово, с председател проф. Марин Русев, председател на УС на АПГР.

Заявка за участие са заявили ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ“Д-р Никола Василиади“, ПГТ „Пенчо Семов“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица