Свържи се с нас

Култура

Ретроспективна изложба „85 години ОУ “Неофит Рилски” днес

Published

on

Откриване на изложбата “85 години ОУ ”Неофит Рилски” ще се състои днес от 18.00 часа в Регионален Исторически Музей – Габрово. Новина съобщи днес на пресконференция главен учител Анатолий Антов. Проектът е съвместна проява на ОУ ”Неофит Рилски”, Регионалния Исторически Музей – Габрово и Държавен архив” Габрово по повод отбелязване на 85-годишнината от откриването на учебното заведение. Изложбата е ретроспективна по своя характер, тъй като включва фотографии и документи от важни етапи за историята на габровското училище – от откриването му до наши дни.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Институциите, които подкрепиха представянето на изложбата са Регионалния Исторически Музей – Габрово, който предостави базата на музея и първото знаме на училището с лика на Неофит Рилски, съдейства с екип от специалисти за реализирането й, както и Държавен архив – Габрово,  който предостави копия на архивни документи и снимки, свързани с историята на училището.

Откриването на изложбата в навечерието на Деня на народните будители е свързано с факта , че  училището носи името на Неофит Рилски – бележит възрожденец и книжовник, който се посвещава на образователното дело и е от водещите фигури в развитието на просветата в родината ни през XIX век.

През април 1925 г. в местността Скокова поляна  започва строежът на нова училищна сграда. В изложбата има кадри от историческия момент на първата копка, освещаването и речите на министъра на просвещението и кмета на Габрово. С  Протокол № 9 от 10.09.1926 г.  Училищното настоятелство взема решение новопостроеното училище да носи името Втора прогимназия  “ Неофит Рилски “. Училището тържествено отваря врати на 25.09.1927 г.

Това е период на разцвет на габровската индустрия и търговия и във  Втора прогимназия  “ Неофит Рилски “ се провежда ежегодна търговска изложба. Лазар Попминков подарява на училището везано знаме с лика на Неофит Рилски. Освещаването му е на 12.05.1935 година. Със заповед № 247 от 16.04.1936 година на Областната училищна инспекция в Плевен прогимназията  е обявена за пълно основно училище с ученици от І до VІІ клас. Сформирана е ученическа духова музика от фанфари с диригент Александър Керков.

Днес, 85 години след създаването си, ОУ “Неофит Рилски” е училище с модерна материална база, учебно-възпитателният процес се подпомага с разнообразни дейности по национални програми и  европейски проeкти.

От 2011 година ОУ „Неофит Рилски” е член на АСЕS – Академия на училищата в Централна Европа. „ Създаване на съвременна образователна инфраструктура посредством прилагане на мерки за енергийна ефективност ”; „Училище за първолаци – учим и се забавляваме”; Проект „Без звънец” за подпомагане на деца с обучителни трудности; Международен проект „ Живата книга на доброволчеството ”; Проект  „ Успех ”с групи по интереси: театрален клуб, журналистика, общуване чрез танци, математика, приложно изкуство, предприемачество, традиции, социални умения, спортни клубове и др.  „Здраве и сигурност“ по националната програма „Превенция и контрол на ХИВ / СПИН в България. Проект „Дишай“ по програма за превенция на тютюнопушенето.
Международен проект T.A.L.K. I.T. O.V.E.R. или „Да го обсъдим“- насочен към намаляване на агресията и насилието сред учениците, свързан с ученически обмен на училища от Румъния и Молдова. Осъществява се и трансгранично сътрудничество с училището от Босилеград, Сърбия.

Старото духовно средище с 85-годишна история, което с гордост минава през годините, днес има нова и модерна база, която отговаря на предизвикателствата на съвременността – модерна компютърна зала, която беше открита на 17.09.2012 г. от министъра по управление на средствата от ЕС г-н Томислав Дончев. Библиотека с богат книжен фонд и интернет достъп, кабинет по биология и здравно образование, ателие по изобразително изкуство, ученически стол, медицински кабинет.

В класните стаи е светло и уютно, а новото обзавеждане възпитава в подрастващите любов към красотата. Започнало своята история в далечната 1927г. със седем паралелки и осем учители, в настоящия момент училището обучава 363 ученици, за които се грижат с любов и внимание 30 амбициозни и  висококвалифицирани учители и възпитатели с неоспорими резултати в обучението и възпитанието.

Възпитаниците на ОУ „ Неофит Рилски ” успешно се представят на олимпиади, в състезания и конкурси за детско творчество, както и на конкурсните изпити за средните училища.

В навечерието на 85-та годишнина ученици и учители с гордост носят името на Неофит Рилски – един от всеотдайните будители и радетели на българщината, просветата и културата!

Всички тези моменти са намерили място в изложбата на габровското училище.“надяваме се, че  снимките и експонатите ще помогнат да се докоснем до процеса на трансформирането на Основно училище ”Неофит Рилски” в модерно европейско училище“, споделят от габровското школо.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица