Свържи се с нас

Новини

Среща на училища и работодатели в Габрово

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Информационна среща за представяне на новооткритата схема „Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ организира Областен информационен център – Габрово. Срещата ще се проведе в четвъртък (25 октомври) от 11.00 часа в залата на III-ия етаж в Община Габрово.

Основната цел на схемата е да се актуализира професионалното образование и обучение, чрез изграждане на образователни паркове между институциите и работодателите. Участието в подобен проект цели адаптирането на образователния процес и актуализиране на уменията на учители и ученици към конкретните потребности на местните работодатели.

За да достигне информацията до всички заинтересовани страни и да се осъществи бърз диалог за възможностите за кандидатстване по отворената схема, на срещата са поканени да участват както професионални училища и гимназии от областта, така и представители на фирми, с които те поддържат традиционно сътрудничество. Областният информационен център кани всички заинтересовани работодатели да се включат в събитието.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Новини

Областната болница в Габрово набира стипендианти и персонал

Published

on

Областната болница в Габрово МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ набира стипендианти и персонал. През миналия месец лечебното заведение представи програмата си за подкрепа на студенти и кандидат- студенти, както и възможностите за развитие, които предоставя.

За болницата.
МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово прави връзката между традициите и иновациите. Лечебното заведение наследява първата болница в Габрово от 1878 г. Днес е съвременна областна болница с 303 легла, 31 структури и 24 отделения.

MБАЛ “Д-р Тота Венкова” е акредитирана с оценка “Отличен” като база за практическо обучение.

Подкрепа за бъдещето и образованието.
Лечебното заведение провежда и надгражда дългогодишна политика за подпомагане на студенти в специалностите “Медицина” и “Здравни грижи”, като през 2024 г болницата изгради междуинституционална програма, с която предлага изплащането на семестриални такси и /или стипендии за студентите от горепосочените направления срещу сключване на трудов договор.

Подкрепа за служителите.
Съдейства на служителите на болницата за предоставяне на ведомствени жилища или намиране на квартири. Покрива транспортните разходи на служителите, които живеят извън община Габрово.

Сътрудничество за прогрес.
Поддържа партньорски отношения с O.L.V. Clinic в Аалст, Белгия, където лекари и медицински сестри от МБАЛ “Д-р Тота Венкова” имат възможност да се учат от светила в медицината.

Зареди още

Новини

Какво е коклюш и защо е опасен?

Най-сигурният начин за защита е имунизацията!

Published

on

Коклюш, познат и като „магарешка кашлица“, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища. Заболяването е характерно за деца, в различна възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.). 89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г. Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяването протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца.

Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват: пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш става чрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне. Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти. За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица