Свържи се с нас

Култура

Трето издание на „Смешен филм фест” (програма)

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

За трета поредна година от 23 до 29 октомври зала „Възраждане” ще отвори врати за публиката на „Смешен филм фест”. Основавайки се на утвърдения образ на Габрово като Столица на хумора и сатирата, Фестивалът продължава да търси нови посоки в темата, предлагайки програма, отговаряща на интересите на възможно най-широк диапазон зрители.

Общият брой на филмите в програмата е 27 (17 пълнометражни игрални филма, 4 телевизионни серии и 6 анимационни филма).

Игралните филми са разпределени в четири модула: “Световен екран”, Фокус “Балкани”, “Българско кино” и “Златни комедии”, с балансирано представяне на по-стари творби (качествени филми, които не са гледани от младото поколение зрители) и продукции от последните години, показвани у нас само на фестивали или на ограничени публични прожекции.

За почивните дни е предвидена целодневна филмова програма: събота – прожекции на полски анимационни филми в Дома на хумора и сатирата и прожекция на филм, подходящ за детската аудитория, а  неделята ще се превърне в истински филмов маратон с фокус върху българското кино.

В седмицата на филмовия фестивал в Дома на хумора и сатирата ще бъдат представени: книгата на Весел Цанков „Блогът на местния идиот” и изложбата „Богът на илюстрацията” – посветена на 110-та годишнина от рождението на Борис Ангелушев.

Програма:

ВТОРНИК, 23 ОКТОМВРИ

18,00 – Разменени булки – Русия  /Конкурс/
20,00
Откриване на фестивала
Учебник по любов – Италия /Конкурс/

СРЯДА, 24 ОКТОМВРИ

18,00 – Полска любовна серенада – Германия   /Конкурс/
20,00
– Любовта трае три години – Франция  /Конкурс/
Гостува Фестивалът на френския филм

ЧЕТВЪРТЪК, 25 ОКТОМВРИ

17,00 – Весел четвъртък с Весел
Представяне на книгата на Весел Цанков „Блогът на местния идиот” и изложбата „Богът на илюстрацията”, посветена на 110-годишнината от рождението на Борис Ангелушев,  Музей Дом на хумора и сатирата”
18,00
– Брачна въртележка – Индия  /Световен екран/
20,00
– Бароните – Белгия (Валонска общност)  /Конкурс/

ПЕТЪК, 26 ОКТОМВРИ

16,00 – Имен ден по сръбски – Сърбия /Фокус Балкани/
18,00
– Служебен роман. Наши дни – Русия/Украйна  /Конкурс/
20,00
– Стръкчета трева – САЩ  /Световен екран/
Гостува фестивалът
So Independent

СЪБОТА, 27 ОКТОМВРИ

11,00 – Програма полски анимационни филми  – Гостува Полски институт и Международен фестивал на анимационния филм  „Златен  кукер”
Музей Дом на хумора и сатирата”
16,00
– Огледалце, огледалце – САЩ  /Световен екран/
Подходящ за деца

18,00
– Да наследиш реликва – Полша /Конкурс/
20,00
– Парад – Сърбия /Конкурс/
Не се препоръчва за лица под 14 год.

НЕДЕЛЯ, 28 ОКТОМВРИ

Маратон „Английският съсед”
11,00
– Серия 1 и 2
14,00
– Серия 3 и 4
16,00
– Дами канят – България  /Златни комедии/
18,00
– Миграцията на Паламуда – България  /Конкурс/
20,00
– Шоково състояние – Словения /Конкурс/

ПОНЕДЕЛНИК, 29 ОКТОМВРИ

17,00 – Три палми за двама пънкари и едно маце – Сърбия  /Златни комедии/
19,00
– Среща с режисьора Радивое Андрич, носител на приза за най-смешен филм Габрово 2010
20,00
Закриване на фестивала. Връчване на приза Най-смешен филм Габрово 2012
Трима са много – Франция  /Световен екран/

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица