Свържи се с нас

Крими

Двуликият Ян(е)ус

Между Яне Янев и Азис има известни прилики и те са в начина, по който се опитват да се продават. Певецът продава своята сексуалност, а политикът – своята продажност

Published

on

Снимка: Иван Стоименов

2050 година. България е опасана с магистрали, като болник с байпаси. И навсякъде край аутобаните висят билбордове с лика на Яне Янев. Надписът е: „Щели да ми спрат корупцията!”. А вместо протегната напред длан, има протегнат напред среден пръст.

Това е напълно реалистично.

Яне Янев така се врътка в позициите си, че може от борец срещу корупцията да се превърне в символ на корупцията. При него често има раздвояване на личността и затова е възможна такава съвместимост.

При корупцията също има раздвояване на личността. От една страна е съзнанието за престъпно поведение, а от друга е моралното оправдание, че това се прави в името на партията, на идеята, за благото на семейството или на фирмата, която пък с данъците подпомага пенсионната система. Оправдания много.

Яне Янев така и не обясни защо миналата година люто кълнеше ГЕРБ заради алчността им, а днес толкова много ги люби. Липсата на обяснения компенсира с много крясъци и високи децибели. Когато тези дни го избраха за шеф на поредната комисия за борба с корупцията, пред новите си работодатели от ГЕРБ той тържествено се закле, че ще громи опозицията. Лошото е, че има беден речник и громи враговете си с едни и същи думи и заклинания.

Миналата година Яне Янев каза следното: „Димитър Колев (негов бивш депутат и бивш областен управител на Перник, който напусна РЗС и започна да приглася на мнозинството в гласуванията в парламента) е от кръга „Котараците”, а те са пернишката Коза Ностра. Те искат да превземат община Перник и да я екплоатират както се екплоатира рудник с остатъчни залежи. Неговите апартаменти и имоти са малко повече от тези на Цецо Шлифера, случайно изпълняващ поста министър на вътрешните работи. Ирена Соколова (депутат от ГЕРБ и неуспял кандидат за кмет на Перник) е знаменосец и трубадур на тази групировка. Има информация, че притежава 2-3 незаконни дипломи за висше образование. Дали Ирена Соколова не е пернишката Калина?”.

Това са доста сериозни обвинения, още повече, че самия Бойко Борисов свързват с кръга „Котараците”.

Яне изведнъж го хвана амнезия тези дни за изнесените от самия него факти и той насочи острието си само към Тройната коалиция. Герберите, които до вчера клеймеше, под строй му козируваха и гласуваха той да е шеф на новата комисия „Антимафия”. А Яне целуваше ръка на същата тази Ирена Соколова и се кланяше на представителите не само на пернишката мафия, но и на много други мафии, представени в парламентарната група на ГЕРБ (по неговите обяснения).

„Народното събрание се е превърнало в дом за хрантутници”, казваше Яне за днешните си приятели от ГЕРБ.

Днес те го обичат с отвращение и го подкрепят. Защо?

Двуликият Ян(е)ус обяви пред хрантутниците, че ще разследва енергийните сделки на Румен Овчаров, но дума не обели за тежките обвинения към бившия депутат от ГЕРБ Николай Коцев, който беше упрекнат в изнудване от жестоко пребития и с отрязано ухо бивш атомен шеф Александър Николов. Ако не беше в нова ситуация, Яне сигурно имаше какво да добави и тук за ролята на „Цецо Шлифера”, който беше разперил чадър над врачанина дълго време.

Преди година в Кърджали пяна излизаше от устата на Яне, когато говореше за Шлифера. Това видео спокойно може да се види в Интернет.

„Цветанов е най-голямото недоразумение на прехода като вътрешен министър . Не е имало по-глупав и самозабравен вътрешен министър. Един ден, запомнете ми думата, ще носи отговорност. Защото той не знае какво говори. Тази сутрин по БТВ изприказва един куп простотии. Ако има уред за простофилство в републикански мащаб, Цветан Цветанов ще му счупи стрелките”.

Същият този „глупав” Цветанов издейства политическо решение да се подкрепи комисията на Яне,  която получи по-широки правомощия от съда и надхвърли мащаба на Конституцията ни.

За Яне Янев няма нужда много да се говори. Важно е да се слуша.

Неговият образ е изваян с много думи, обрасъл е с много ялови обещания, повехнал е от много лъжи.

На митинг по-рано крещеше: „…и им казваме на тези от групировката ГЕРБ, че ако сами не подадат оставка, българският парламент ще бъде окупиран. РЗС няма страх от групировката ГЕРБ”.

Днес тихо се обяснява: “Не съм адвокат на ГЕРБ. Аз през тези три години съм ги критикувал така, че много ги е боляло”.

От това изречение могат да се направят две важни заключения. Първо, че ги е критикувал и това е минало свършено. А кога изведнъж спираш да критикуваш някого? Дали кога ти платят подобаващо?

И второ – ако борбата с корупцията се свежда до това малко да те заболи от думи, тогава да не се плашат и „новите жертви” на яневата мания.

Изобщо корупцията да не се плаши от такъв нежен борец като Яне.

На 25 юли 2011 г в кулоарите на парламента Янев казва: „Структурите на окръжните дирекции на полицията в цялата страна са се превърнали в шпиц команди за политическо преследване” А на един митинг се кълнеше: „Този протест ще прерасне в граждански бунт, който ще помете и бойковци, и цецовци… Все съм видял човешка алчност и лакомия, но това, което видях в този парламент, не съм си представял, че съществува”.

За Искра Фидосова Яне беше безпощаден в иронията си. „За пръв път виждам депутат, който едва дочаква обедната почивка, за да тича към бюфета и с едната ръка яде кюфте, а с другата вместо хляб – кебапче”, казваше той по-рано, а днес не смее да надникне не само в чинията на Фидосова, но и в делата й. Изведнъж я залюби необяснимо.

Всичко, казано до тук, е достатъчно, за да заключим, че Яне Янев е диагноза.

Снимка: Иван Стоименов

Между него и Азис има известни прилики и те са в начина, по който се опитват да се продават. Певецът продава своята сексуалност, а политикът – своята продажност.

Яне е във вихъра си по време на митинги, преди избори. В него има нещо от революционния плам на Ленин, с когото са родени на една и съща дата – 22 април. През 1992 г. става член на УС на БЗНС “Никола Петков”, но днес земеделското движение вече е много тясно за неговата жадна за битки душа. През 1994 г, едва завършил висшето си образование като агроинженер, Яне става шеф на консервен комбинат.

Днес той се държи така, сякаш отново е шеф на консервен комбинат, само че вместо зарзават, консервира корупция. Затваря едни разкрития в буркани и веднага се втурва да пълни други буркани с други разкрития. Нищо, че комбинатът му е фалирал. Яне знае как се правят консерви и с въздух.

Освен с ГЕРБ, много интересно е да се изследват кривулиците и на приятелството му с аптечния бос Веселин Марешки. Двамата бяха ортаци малко преди изборите през 2009 г., после се скараха, а сега пак са се прегърнали и са плеснали с ръце, като самодиви.

През май 2009 г. Яне каза тежки думи за Марешки: „Марешки беше номиниран на конгреса за кандидат за евролистата, но в момента когато получихме документи за негови корупционни схеми, той вече не можеше да остане в нашия отбор. Той не се вмести в нашия екип, защото получихме достатъчно данни за внос на лекарства от Индия, които най-вероятно ще се окажат изтекъл срок на годност. Внесли сме сигнали в ДАНС, прокуратура и НАП. Искаме Марешки да бъде проверяван за произхода на капитали”.

Когато го избираха за шеф на новата „Антимафия” Яне Янев забрави тези свои думи и не даде заявка, че ще разследва бившия си другар. Всички вече тръпнат как ще изглежда новата коалиция Ярешки (Яне+Марешки) и някак естествено забравят всичко, казано досега.

Яне Янев опитоми българите до ниво, до което да не помнят нито какво са яли вчера, нито какво им е говорил най-яркият борец срещу корупцията.

А корупцията е тъкмо това. Едно да говориш, друго да вършиш, а за трето и четвърто да си плащаш.

Да ни е жив и здрав Яне Янев! Да доживее до 2050 година. Пък после ще видим…

Автор: Вероника Георгиева
Статията е публикувана в Аргументи БГ.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Закопчаха две жени заради пико, сред тях 42-годишна от Поповци

Published

on

В Габрово и Севлиево се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. В хода на акцията бяха задържани две жени, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

На 21 март, около 23.10 часа, в Габрово, била спряна за полицейска проверка 42-годишна жителка на село Поповци. Жената придобила и държала в себе си жълто кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая било образувано бързо производство.

Ден след ареста ѝ, на 22 март, около 23.30 часа, в Севлиево за полицейска проверка бил отбил “Ситроен Ксантия“, управляван от 23-годишна местна дама. На място била извършена проверка за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Младата жена се съгласила с показателите на техническото средство и отказала кръвна проба.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Две коли се удариха край Габрово

Published

on

Две коли се сблъскаха в района на кръстовището, от което започва околовръстният път на Габрово, близо до село Донино, на което бяха въведени мерки за повишаване на безопасността му чрез гъвкави ограничители.

За щастие при инцидента няма жертви и пострадали, нанесени са единствено материални щети по автомобилите.

Катастрофата е станала в неделя, 24 март, в часовете около обед, информира до „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимка от мястото на произшествието.

Сблъскали два немски автомобила: „Опел“ и „Фолксваген“, и двата червени на цвят. За пътния инцидент за „Габрово Нюз“ потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пробите за алкохол на участниците в катастрофата са отрицателни.

„Опел“-ът, със старозагорска регистрация, е идвал от посока Севлиево и се е движел към село Донино, като в зоната на кръстовището се сблъскал с „Фолксваген“-а, каращ по главния път Габрово – Велико Търново.

Зареди още

Крими

77 нарушения на пътя през нощта само за този уикенд в региона

Published

on

77 нарушения на пътя през нощта констатираха органите на реда през отминалия уикенд при специализирана полицейска операция по безопасност на движението. Резултатите от акцията бяха обявени днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Засилените проверки за установяване на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, наркотици и установяване на неправоспособни водачи, се проведоха в периода от 15 до 17 март, за времето от 21.00 до 03.00 часа на територията на цялата област Габрово.

Целта на акция бе намаляване на пътнотранспортния травматизъм чрез превенция и контрол на нарушения, водещи до тежки пътнотранспортни произшествия.

В хода на операцията бяха извършени проверки за установяване на водачи, управляващи след употреба на алкохол, наркотици или техни аналози, установяване на неправоспособни водачи, използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците на МПС, ползване на обезопасителни системи за превоз на деца в МПС.

От петък до неделя бяха извършени проверки на общо 312 автомобила и 361 лица. Констатираните нарушения са 77, за които полицаите съставили 9 акта и наложили 68 глоби с фиш.

Установен е бил един водач, шофирал след употреба на алкохол, като дрегерът отчел 2.19 промила. Нарушенията за неизползване на обезопасителни колани са 3, а 1 бил санкциониран за превоз на дете без обезопасителна система.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица