Свържи се с нас

Крими

Не се гаси туй, що не гасне?

Published

on

Слънцето, общественото недоволство, големите пожари, интересите на олигарси, политическите демагогии, мръсните интереси. Не се гасят амбициите за власт. Не се гаси бунта на онеправданите. Към високите цени на тока, водата и топлоенергията, към нелогичните отговори, към задкулисните политики. Стъкмени против правилата на реалната пазарна икономика. Нагласени така, че българските граждани да изнемогват от високите сметки. Без да имат обяснение защо в Европа, въпреки скъпите такси, хората не забелязват тези сметки. Няма реални отговори защо се налага това драстично увеличение. Защо изтъняват нашите джобове още повече? Заради интересите на зелените енергии, екотаксите, европейските норми, които със сигурност не интересуват обикновените граждани на континента. А и нас включително. Това са държавни политики. Свързани с доходи, заплати, социален климат, реформи, цялостна организация.

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

От началото на месеца токът поскъпна средно с 13 на сто в страната, цената на газа бе повишена с 4.88 процента, а водата в София – с 5 на сто. За какво ни е статистика, след като тя тихичко отбелязва, че няма инфлация, борави с индекси, които показват липса на проблеми. Държавна стъкмистика! Проблеми има и вече всички знаем. Страната ни е подчинена на регулатор, агенции, съвети, комисии, които цинично налагат корективи, взривяват социалния мир и заплашват да взривят финансовата рамка в страната. Крехка, но все пак стабилна.

Кой го допусна? ДКЕВР е определен орган с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, но има процедури, ако се поискат оставки. Не е толкова сложно. Контролът върху регулатора се осъществява от Административния съд. Дали в тази ситуация някой ще напусне кабинета си? Съмнявам се. Не се гасят лесно експертните амбиции!?

Бизнес организации  обявиха, че ще обжалват цените на тока пред Върховния административен съд. Практиката от предишни подобни случаи сочи, че дори и ВАС да поиска преразглеждане на цените, това става с година закъснение. Така ДКЕВР ще излезе с ново решение, потвърждаващо предишното обжалвано. Междувременно е дошъл нов регулаторен период и се определят нови тарифи. Трябва да поискаме правото на обективен отговор. Какви са причините за поскъпването? Само с точни мотиви и аргументи ще се загасят новите цени, влезли в сила, които ни правят още по-бедни. Сега е моментът.

Не се гаси туй, що не гасне! Народният порив за реалност и правда.

Не се гаси и пожарът на Витоша. На 150 дка бушува вече огнената стихия. Над 400 души се борят да запазят гората. Ако така се бориха и в парламента, нямаше да се стига до връщането на Закона за горите. Кой и как ще използва ситуацията? Вече се прокрадват коментари, че Законът пази биосверния резерват и гората на Витоша не може да се пипа. Това са оправданията за трудността при гасенето.  Всяка ситуация за прокарване на поправките в Закона за горите се използва у нас.

Недопустимо! Общественото недоволство проваля сценарии, диктува политики, променя статуквото. Дано по-скоро се загаси пожара. Защото всички коментари при бедствия са излишни. Държавата, организацията и техниката са най-важните. А и премиерът има докторантура на тема за психофизическата подготовка на оперативния състав в такава ситуация. На гърба на професионалисти и доброволци в борба със стихията, не е необходима политическа агитация. Тя показва лоша организация.

Да запалим искрата на общественото мнение. Ясно, категорично и смело. Защото народният глас гаси и променя закони, лъжи и интереси. Диктува истини, които не са за пренебрегване.

Не се гаси туй, що не гасне. Да запалим крилата на свободомислещите. Единственият начин да спечелим битки!

Автор: Владислав Прелезов

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица