Свържи се с нас

Култура

Пенелопе Круз и Летисия Каста на екраните в Габрово по време на София Филм Фест

Published

on

За трета поредна година София Филм Фест гостува в Габрово, информират от общинската администрация. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на община Габрово и София Филм Фест/Арт Фест, с подкрепата на програма МЕДИА Мундус на Европейския съюз и Националния филмов център. 

„София Филм Фест в Габрово” е част от проекта „Операция КИНО”, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна през март, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които се реализират през последните три години като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. „Операция Кино” е проект, подкрепен от програмата МЕДИА Мундус, стремящ се към търсене на нова аудитория на Европейско и алтернативно на Холивуд кино.

Отново домакин на СФФ в Габрово е модерната и удобна общинска Зала „Възраждане”. Входът за всички киномани е СВОБОДЕН.

Четирите фестивални дни започват на 14 юни (четвъртък), събитието ще бъде открито лично от директора на София Филм Фест – Стефан Китанов. Стартираме в 19.00 часа с един от най-новите и харесвани от публиката и фестивалната критика български филми – дебютният режисьорски проект на Валери Йорданов и Иван Владимиров „Кецове”. В началото на лятото шестима младeжи бягат от своите провали – в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията на Града, който „различните” са превзели. Всеки един от младежите по свой път бяга на Изток от Ада… Към най-далечната от Града възможна точка. Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и Града е възможно? Това е филмът, който накара Джералдин Чаплин да се появи с кецове на церемонията по раздаване наградите на 33-ия Московски филмов фестивал през 2011 година. Филмът ще бъде представен на публиката в Габрово от част от творческия екип.

Вторият фестивален ден 15 юни (петък) започва в 18.00 часа с най-новия филм на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Силната и завладяваща кинотворба е отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011. Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Там той се сближава с местните хора като честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен пробив, Марсел живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети. Неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите  му брилянтни творби”.

С начален час 20.00 е предвидена прожекцията на носителя на Голямата награда на журито от фестивала в Кан ’11 „Имало едно време в Анадола”, най-новия филм на майстора на киноразказа, режисьора Нури Билге Джейлан. Творбата му представя живота в малко турско градче. Той прилича на път през степта – усещането, че „нещо ново и различно” ще се покаже зад следващия хълм се дави в непоколебимо подобните, заострени, изчезващи или монотонно влачещи се друмища…  Въпреки че духът на Чехов витае във филма на Нури Билге Джейлан, не сюжетът трябва да бъде следен, а безбройните и наглед несвързани детайли, които хвърлят светлина не само върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

В програмата на 16 юни (събота) са предвидени три фестивални прожекции.

Първата започва в 16.00 часа – ще представим на публиката в Габрово копродукцията между Македония и Сърбия на сценариста и режисьор Владимир Блажевски „Пънкът не е мъртъв”, спечелил Наградата на публиката на 16-ия София Филм Фест. Филмът разказва за Мирса – бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония, който вече е на 40 години, все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идеята Мирса отново да събере бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър – македонски град с албанско мнозинство. Това е почти херкулесовска задача за Мирса: след 17 години трябва да открие всички членове на бандата, някои от които са напуснали Македония след разпадането на Югославия, и да ги убеди да участват още веднъж заедно в концерт. С минимален бюджет режисьорът и сценарист Владимир Блажевски се отправя по пътя на силно независимото кино за хора, за които пънкът не е просто музика, а целият им живот. Той си служи също с черен хумор и интуиция, за да се докосне до по-сериозни теми и благодарение на документалните техники, които използва във филма, успява да постигне усещане за абсолютна убедителност.

В 18.00 часа започва специалната прожекция на носителя на „Оскар“ 2011 и „Златен глобус” 2011 за най-добър чуждоезичен филм – „Раздяла” на Асгар Фархади. Неговата творба беше фаворит и на миналогодишното издание на Берлинале („Златна мечка”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади) и „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят). Иранският филм е завладяващ и проникновен разказ за съвременно семейство от средната класа и за неизбежните проблемите, които съпътстват всяка връзка. Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата все още се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран. Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер… Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, сценарият на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран.

Почитателите на киното в Габрово ще имат възможност да видят и най-новия филм на един от най-добрите млади български режисьори Камен Калев – „Островът”. Началният час на прожекцията е 20.15. Вторият игрален филм на Камен Калев разказва за млада двойка, чиято любов е поставена на изпитание на малък остров в Черно море. Творбата му беше представена в конкурсната програма на секцията Петнадесетдневка на режисьорите в рамките на 64-ото издание на фестивала в Кан 2011. „Островът” бе представен като проект на София Мийтингс през 2004 година. Актьорският състав включва френския модел и актриса Летисия Каста, датския актьор Туре Линдхарт и българските им колеги Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и др. Филмът бе определен от престижното френско списание Cahiers du cinema за едно от най-очакваните заглавия на 2011 година.

Софи (Летисия Каста) и Данийл (Туре Линдхардт) са на по тридесет и няколко години и живеят заедно в Париж. Въпреки че всичко между тях изглежда перфектно, Данийл е особен, той е раздразнителен и затворен в себе си… Софи решава да изненада Данийл, като организира ваканция на море в България. Стъпвайки на българска земя, Софи изумена научава, че това е родината на Данийл. След няколко часа на претъпкания плаж Данийл решава да заведе Софи на почти необитаем остров в Черно море. Единствените обитатели по това време там са загадъчната Ирина (Бойка Велкова), съпругът ù Павел (Руси Чанев) – съдържателят на малък ресторант на острова, и Илия (Михаил Мутафов) – фараджията. Необичайната атмосфера на острова  сближава Софи и Данийл. Всичко изглежда спокойно до момента, в който той открива в багажа ù тестове за бременност. Жегата и малцината странни обитатели на мястото скоро започват да влияят на поведението и на двамата. Островът постепенно изважда наяве техните дълбоко погребани страхове и това поставя любовта им на изпитание. За да го преодолеят, те трябва да скочат в неизвестното…

Последният фестивален ден 17 юни (неделя) предлага два филма и една късометражна програма.

От 16.00 часа можете да гледате подборката от късометражни филми на програмата Операция Кино. Тя включва победителят от тазгодишния конкурс за Наградата Jameson за късометражно кино – филма на Неда Морфова „Сутрин”; филмът-победител в конкурса Sofia Short Challenge 2012 – Weather Protocol” на Галина Димитрова; филма на Нора Лакош „Едина”, копродукция на Босна и Херцеговина и Унгария; турският филм „Колело” на Серхат Карааслан, както и румънският филм „Бора Бора” на режисьора Богдан Мирица. Програмата Операция Кино е съвместна инициатива на фестивалите в София, Клуж, Истанбул и Сараево.

От 18.00 часа ще представим провокативния и интригуващ филм „Прекършени прегръдки” на легендата в киното – режисьора Педро Алмодовар. Творбата му има номинация за „Златна палма” в Кан, награда на публиката за най-добър чуждоезичен филм на МФФ в Сао Пауло, награда за музика и номинации за награда на публиката, за най-добра актриса (Пенелопе Круз) и за най-добър режисьор на Европейските филмови награди през 2009 година.

Един мъж живее, обича и пише в тъмнина. В катастрофа преди 14 години той изгубва не само зрението си, но и любовта на живота си – Лена. С игривия си псевдоним – Хари Кейн (от англ. ураган), мъжът подписва разказите и сценариите си, а истинското си име – Матео Бланко, поставя под филмите, които е режисирал. След фаталния инцидент Матео се превръща изцяло в Хари Кейн. Тъй като му е невъзможно вече да режисира, той може да продължи да живее само ако приеме, че Матео Бланко е загинал с любимата си Лена. Но друг инцидент кара Хари да се изправи пред миналото и да си спомни какво се е случило преди 14 години…

Финалът на третото издание на „София Филм Фест в Габрово” 2012 година ще стартира в 20.15 часа – това ще бъде премиерната прожекция на втория български филм, участвал в конкурсната програма на 16-ия Международен София Филм Фест – „Вяра, любов и уиски” на режисьорката Кристина Николова. Операторът Александър Станишев получи награда за своята работа по филма на фестивала в „Сламданс” през януари 2012 година, филмът вече е представен на няколко международни фестивали и печели одобрението на критика и публика – на МФФ в Далас, Тексас спечели Голямата награда в категорията игрални филми; на South East European Film Festival в Лос Анджелис спечели наградата за дебют Сюжетът проследява млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът ù Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал. Филмът ще бъде представен от част от неговия творчески екип.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица