Свържи се с нас

Икономика

Все по-скъпо се живее у нас, а бедността е “стабилна” – 23%

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Животът в България продължава да поскъпва. “547.40 лева е издръжката на един човек в четиричленно домакинство. С 2% е нараснала цената на живот през първото тримесечие на годината, а на годишна база – с 3.6%”, отчитат от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Издръжката на четиричленно домакинство пък е 2189 лева.

Директорът на института Любен Томев съобщи още сутрешния блок на БНР, че има стабилизиране на бедността около 23%, което е доста висок процент.

Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола и на природния газ, и на хранителните стоки. Разходите за ток, парно и енергия са нараснали със 7%. А на хранителните стоки – с 2.6 на сто, което също е значителен ръст.

За бензина поскъпването е 12.7% само за 3 месеца, за дизеловото гориво – със 7.2%. “Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети. Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи. Ако погледнем в годишен разрез – през 2011-а, в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0.9% спрямо 2010-а, средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3.1%, минималната пенсия – с 4%. Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година. При средната работна заплата имаме нарастване от 4.4%, но тук отбелязваме структурният ефект, който влияе, т.е. свиването на заетостта, излизането предимно на неквалифицирана работна сила от заетост, което изкуствено повишава средната работна заплата”, посочи Любен Томев.

Сред негативните тенденции е спадът в промишленото производство, намалените инвестиции и износ. Спад има и в потреблението с 6.4%.

АргументиБГ

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица