Икономика, Новини|03.04.2012 14:49

Гавра с бизнеса

Божидар Божилов сподели в мрежата своето отношение към въвеждането на новите касови апарати: „Слушам един данъчен сега как обяснява по радиото новите касови апарати с постоянна връзка с НАП, и все едно гледам творба на Айн Ранд. Извинява се човекът, че заставили хората да инвестират в апарати, че трябвало да се прави този разход, но било неизбежно, защото не можело „повече така да се кара“ и всеки да крие оборотите си. Това е абсолютна гавра с работещите и с бизнеса. Държавата осъществява контрол, но за тяхна сметка. Те плащат сметката за това държавата да експериментира с някаква идея. Не си плаща държавата. Ако държавата е толкова сигурна, че с тези апарати ще си вдигне приходите, нека тя да ги плати, в едно и с ежемесечната такса за он-лайн връзка с НАП. Нека вкара държавата 200 милиона, и после ако изкара допълнителни 300 милиона, значи добре е направила. Но това нещо „на чужд гръб“ да си въвеждат контролни механизми, това е подигравка. Преди години по подобна схема въведоха т.нар.“ДДС сметка“. Задължиха всяка ДДС-фирма да има втора банкова сметка, по която да върви само ДДС-то. Сметката и обслужването и беше за сметка на фирмите. Не си плати държавата на банките, фирмите бяха. По-късно тази идея отпадна. Но кой плати експеримента? Бачкаторите… Абсолютно всички изисквания на държавата към бизнеса трябва да се плащат от държавата. И то не само новите изисквания. И старите. Държавата да плаща касовите апарати, държава да наема счетоводители да осчетоводяват сметките по изискваните от нея процедури, държавата да си поема сметката на всичко, което изисква. И да си прави сметка изгодно ли и е. Аз като фирмаджия нямам нужда от никакво счетоводство. Имам 2 графи и си знам всичко. Държавата ме заставя да ползвам счетоводители за по 150 лв. месечно, за да отговоря на нейните потребности. Да си наеме счетоводители и да им плаща. Когато бизнесът прави нещо, той си прави сметката ще му се върне ли. Държавата вменява задължения, защото друг плаща. И непрекъснато плащаме за налудничави експерименти“.

в.Търговски вестник
Етикети: , , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

3 коментара

  • За касовите апарати съм съгласна: абсолютно извиване на ръцете на дребния търговец, който и без друго се чуди как да свърже двата края. Ама за счетоводството… Хайде, моля ви! Само в България ли се води счетоводство?! Дайте и държавата да ви наема работници, че и да им плаща.

  • Няма такава далавера, няма такова безумие..Напълно законно да ме принуждават да бъда мобилен абонат и да заплащам таксата,засега 72лв. на година,също така и смс-те ,които ще се изпращат до НАП.Другия абсурд е за бракуването на старите апарати,срещу сумата от 70лв.,която търговците трябва да заплатят .Подиграват се с хората и то най-демонстративно, и безнаказано..Чудя се до кога ще спим..

  • За съжаление държавата няма да получи повече приходи,само вкара малкия бизнес в разходи.То е ясно,че едно павилионче,една бакалничка няма как да плати всички данъци и осигуровки и да не фалира.Особено пък в селата,където хората „пазаруват“ на вересия заради безработицата и ниските пенсии.Мерките на финансовия министър затвориха хиляди фирми и сега онези „печалбари“,които му вадеха очите,вече ще бъдат в армията на безработните.Ако хазната е получавала някакви данъци,вече и това няма да получи!
    Имаше смисъл да се хванат оборотите на големите.Обаче те имат армии счетоводители и за тях са осигурени поне 5 начина и няколко вратички,за да си спестят данъците.Тези вратички не са затворени,начините не са забравени,нали?!Не знам дали изобщо има подобно намерение,защото тези хора имат дебели връзки,те трябва да имат черни каси,от които да си пазаруват депутати,кметове,партии…А чуждите фирми така или иначе са тук,за да изнасят печалби и никой не ги спира.Ето Лукойл има уреди и кво?!Цялата губеща дейност е за регистрираната в Бг компания,а цялата печеливша е за другата,която не плаща данъци тук.Помните ли как ЕРП-тата платиха на хора от компанията майка за консултации луди пари?!Някой знае ли кои са собствениците на мобилните оператори и къде и какви данъци плащат?За врътките на търговските вериги какво да коментираме?

Напиши коментар