Икономика, Новини|02.04.2012 15:47

НАП ще проверява дребните търговци за касови апарати

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От 3 април НАП ще проверят дали касовите апарати на по-дребните търговски обекти имат дистанционна връзка. 285 000 фискални устройства вече подават автоматично информация за оборотите в сървърите на Агенцията, съобщават от информационния център на Централното управление на НАП. Отсрочката на проверките – от 3 април, се получава заради законовата разпоредба, според която, ако даден краен срок изтича в почивен ден, то той не се брои, а срокът приключва в края на първия присъствен. 31 март тази година е в събота, а първият присъствен ден е втори април, понеделник.

Всеки търговец, който до полунощ на втори април – понеделник, е изградил дистанционна връзка на фискалното си устройство със сървърите на НАП, няма да бъде санкциониран, обясняват от приходната агенция. По предварителни данни на НАП около 300 000 са устройствата, за които изискването трябва да бъде изпълнено до полунощ на втори април.

Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона могат да достигнат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект. Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива.

Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти. На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок на стар касов може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.

Междувременно търговци, които са се сдобили с новите касови апарати, съобщиха пред „Аргументи бг”, че те с нищо не променят дейността им. Не всяко вписване на закупените стоки се отчита в НАП. Единствено вечерта, когато опишат оборота си, те трябва да го подадат до приходната агенция. А дали това е реалният оборот, е друг въпрос.

АргументиБГ

Етикети: , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар