Свържи се с нас

Новини

Спазва ли Общината Закона за административно обслужване на гражданите, питат от ГД“ДНЕС“

Published

on

© Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС“ разпространи в медиите  изпратеното ново писмо до Община Габрово, поради факта, че от Общината все още не са дали отговор на  две техни писма с проблемите на габровци. От движението излизат с въпрос дали  Община Габрово спазва  Закона за административно обслужване на гражданите.

Разпространеното писмо гласи:

„На 06.01.2012г ГД”ДНЕС” внесе в Община Габрово писмо РД-05-01-4 с копие РД- 01-01-10 съответно  към Кмета  и Председателя на Общинския съвет. В тези писма се съдържаха граждански искания, включително и по Закона за достъп до обществена информация.

Исканията бяха следните:

1.В дните за посещение в Общината /понеделник и сряда/, гражданите да имат целодневен достъп, а не до 12.00ч, както е сега.

2.Ако е възможно, приемния ден на кмета да бъде с фиксирана дата и час, за улеснение на гражданите.

3.Въвеждане на общодостъпен електронен регистър, от който съответния гражданин да се осведомява за придвижването на съответния проблем и неговото приключване.

4.Цялостна промяна на работата на  общинския инспекторат, тъй като гражданите изразяват недоволство от постигнатите резултати от тази структура. В какво да се изразява промяната:

а/.Райониране на града така, че съответния инспектор да отговаря за района си и да му се търси персонална отговорност при проблем.

б/.Всеки инспектор да работи на терен /не като поредния чиновник/ и в упражняване на цялостен контрол по всички наредби, а не както е досега.

в/.Съвместна работа с органите на МВР, когато това се налага /както при тежката зимна обстановка тази година/.

Тук е момента да кажем, че в писмото се поставя и въпроса за образователния ценз на инспекторите. Отговарят ли те на длъжностните си характеристики и изискванията на закона?

5. Какво става с въпроса за обществения защитник /Омбудсмана/, тъй като сме областен град и за наш срам е такъв да няма все още, а това трябваше да стане  преди години? Според нас това ще облекчи значително работата на администрацията и гражданите.

Припомняме ви, че с оглед намерението на общината нашият град да стане водещ туристически център, в писмото което визираме поставихме въпросите за почистване на паметниците /тук припомняме, че в нашия град има доста активен клуб „Традиция” с председател д-р Веселин Димитров които са съгласни да помогнат в тази посока/, квартала между улиците „Неофит Рилски” и „Николаевска”, полусъборената сграда до училище „Васил Левски”. Поради настъпили промени в Закона за паметниците на културата, бихме искали да знаем ще отпадне ли тази тежест от някои от обектите които засягаме и кои са те?

Видно е, че въпросите които поставяме са в полза на град Габрово. Но и до ден днешен  – 5.03.2012г. отговор на нашите питания няма. Това показва, че управляващите не спазват собствените си наредби  и закони. Защото по Закона за административното обслужване, отговор трябваше да получим до 06.02.2012г. „

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица