Свържи се с нас

Новини

ГД „ДНЕС“ с предложения за проектозакона за образованието

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Движение „ДНЕС” оценява положителните моменти в проекта на нов Закон за предучилищното и училищно образование, в т.ч.: въвеждането на новите степени и елементи в образователния процес, а също така и справедливото решение за равнопоставеност на обществените и частните училища по отношение на държавното финансиране.

Заедно с това от движенито имат критики и предложения към законопроекта, свързани с прекалено плахите стъпки към децентрализация. Според тях, с най-висока относителна тежест в закона е държавата, т.е. Министерството на образованието, младежта и науката и е очевидна спомагателната роля на другите участници в образователния процес – родители, ученици, местни общности.

От гражданско движение „ДНЕС“ предлагат Законът да бъде обединен със Закона за професионалното образование и обучение, защото според тях няма логика от съществуването на два отделни закона, формулиращи общи цели и политики. С оглед на по-голяма яснота и подчертаване на ролята на обществото, законът да има наименование „Закон за общественото образование”. Не са състоятелни възраженията, свързани с наличието на частни училища. Те също се подчиняват на държавните образователни изисквания и всички без изключение осъществяват общообразователна подготовка. Също така, съгласно проекта на закон частните образователни институции се финансират частично и с обществени средства. Да бъдат допълнени принципите на образованието в раздел ІІ с принципа на децентрализация и с принципа на училищна автономия и партиципативност.

Държавните образователни стандарти, като ключов елемент от системата, да се приемат с участието на обществото. Те не трябва да бъдат определяни от чиновничеството в министерството и с еднолични наредби на министъра на образованието. Държавните стандарти трябва да се изработват от обществени съвети, представителни за страните в образователния процес.

Министерството да се откаже от управлението на общинските училища, както и от практиката да назначава техния ръководен персонал. Законът трябва да предостави свобода на общините при управлението на финансираните от тях училища, вкл. по отнощение на преценката за тяхната необходимост – откриване, закриване или сливане.

Сегашните настоятелства, уредени в закона, са формални и не могат да имат пълноценна роля в управлението на училищата. Предлага се да бъде възстановена българската традиция при управлението на училищата и въвеждането на настоятелства, отговорни за цялостното им управление. Настоятелствата, излъчени от представители на местните общности, да поемат грижата за делата на училището, включително за конкурсите за директори и тяхното номиниране. Кметът на общината, освен представител на местното самоуправление, е също така и представител на изпълнителната власт и по тази причина е напълно в реда на нещата именно той да подписва договорите на директорите на общинските училища.

На общината трябва да бъде предоставено правото да изработва свои учебни планове, съобразени с държавните изисквания, но и съобразно своята местна специфика. Също така, трябва да отпадне наредбата за броя на децата, оформящи паралелка в общинските училища, като преценката да бъде оставена на самата община.

Да бъде реформирана системата на училищния инспекторат. Понастоящем той има двуяки функции, които не са съвместими една с друга – управленска и методическа. Ето защо се предлага инспекторатът да бъде насочен в дейността си към държавните и професионалните училища.

В закона да бъде уреден различен начин за управление на училищата с надобщинско (регионално) значение. В него да бъде регламентиран начинът на участие в управлението на тези училища от страна на заинтересованите общини от региона.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица