Свържи се с нас

Новини

Липсват достатъчно домове и квалифицирани кадри за болните от Алцхаймер

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес в Залата на Областна администрация – Габрово се проведе информационна среща в рамките на проект „Да се противопоставим на двойната дискриминация – Застъпническа кампания за признаване на болестта на Алцхаймер от здравната и социалните системи“. Проектът се осъществява с подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт „Отворено общество“ – София и се изпълнява от Гражданско сдружение „Алцхаймер -България“, член на Конфедерация „Защита на здравето“.

На срещата присъстваха Зам.-областният управител  Неделчо Търкаланов, директорът на  Габровската социална служба- Радостина Братованова, изпълнителният секретар на ГС „Алцхаймер България“ – Ирина Илиева, д-р Любомир Трифонов, както и близки на болни от Алцхаймер. На проведеното мероприятие беше излъчен филм за болестта, който в детайли запозна присъстващите с симптомите, както и фазите на заболяването. Г-жа Ирина Илиева представи изследване на социално-икономическата цена на Алцхаймер.

Целта на проведеното проучване е да се отчетат трудностите – времето, което е необходимо на  всеки един от семействата поели грижата за болния; промените, които се случват с грижещите се и проблемите и очакванията на семействата към държавата и към местните власти. Интервюирани са 127 човека, а въпросникът се състои от 57 стандартизирани и отворени въпроси. Въпросниците са били попълнени от една страна самостоятелно, а друга по телефона. Липсващите данни са свързани с въпроси за дохода на семейството, където не всички са отговорили. В проучването са се включили 74 % жени и 26 % мъже, а средната възраст е 60 години, тъй като това е болест на третата възраст. Средният месечен доход на домакинството е 827 лева, като минималният ресурс е 300 лева, а максималният 1700 лева. Средният доход на член от семейството е 300 лв, минималният е 125 лева , а максимално 650 лева. Интервюирани са били  хора във втора и трета фаза на болестта. Повече от 30% са търсили 6 месеца помощ от специалисти, докато бъдат диагностицирани.

Друг от въпросите бил, колко е струвало поставянето на диагнозата. 32% НЗОК покрива разноските, а средните разходи, които не са били покрити са 252 лева на семейство. Друг сложен въпрос е бил  свързан с цената на лекарствата , средната е 159 лева, като за първата фаза когато е ранната диагноза са 90 лева, за втора и трета фаза -155 лева.

Като извод може да се направи, че 60 % от доходите на домакинството отиват за лекарства, но все пак зависи от възможностите на човека. Времето, което отнема грижата за болния  е средно по 15 часа на ден, като 25% гледат болните сами, 50% с помоща на други хора от домакинството, 20% наемат платена помощ, която струва средно 267 лева на месец.

Други споделят, че  няма специализирани заведения, където да лекуват болните от Алцхаймер. Анкетата показва още, че близо 90% нямат време за себе си, както и са възникнали повече конфликти между членовете на семейството.

Като становище на близки на заболели е, че имат нужда от Информационно-консултативни центрове, от групи за взаймопомощ, от дневни центрове, специализиран персонал за дома, специализирани центрове за последния стадии на болестта, реинбурсация на лекарствата и платената помощ в дома.

Ето и какво е казала една от анкетираните дами: „Нищо не може да върне живота ни отпреди, но все пак всеки има право на достоен живот“.

На срещата бяха коментирани съществуващите политики и мерки за подкрепа болните и техните семейства в България, по-конкретно проблемите и предизвикателствата. Бяха направени предложения и от близки на болни габровци, които да бъдат включени в Националния план за борба с деменцията.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

 

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица