Свържи се с нас

Икономика

С 2% се е увеличила бедността само за година

Published

on

2% се е увеличила бедността в България само за година – от февруари 2010 до февруари 2011 г.. Това показват данните от изследване на Световната банка и институт “Отворено общество”. Изследването е обхванало 2400 домакинства в страната.

Около 21 процента от населението е било бедно през февруари 2010 г. и нараства до 23 процента година по-късно. Профилът на бедността през 2011 г. е бил сходен с този от предкризисния период, обобщават експертите.

Глобалната икономическа криза от 2009 – 2010 г. е ударила българските домакинства главно чрез пазара на труда, увеличената безработица и намаленото работно време. Обеднява градското население, което е по-силно засегнато.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е отбелязал спад от 5.5 на сто през 2009 г. и ръст от 0.2 процента през 2010 г. Потреблението на домакинствата е спаднало със 7.2 на сто през 2009 г. и с 1.3 на сто през 2010 г. Въпреки колебанията в производството домакинствата през 2009-2010 г. са задържали доходите си на нивото от 2008 г.

В доклада се посочва, че кризата не е променила съществено профила на бедност.
Домакинствата с най-голям риск от бедност са тези, в които главата на домакинството е безработен, тези в които няма образование, както и самотните майки и многодетните семейства. Според проучването в периода февруари 2010 г. – 2011 г. общият дял на безработните е около 13.8 – 13.9 процента, като се забелязва нарастване на дела на уязвимите групи – младежи, роми, хора с ниско образование.

Данните сочат, че хората са усетили влиянието на кризата основно чрез заетостта и доходите. Същевременно семействата са затегнали коланите като са ограничили битовите си разходи, разходите за храна, както и инвестиции за превантивни грижи, грижи и образование.

Около 40 на сто от домакинствата са намалили разходите си за комунални услуги. Най-бедните най-често намаляват разходите си за храна, в сравнение с богатите.
Около 20% от домакинствата са престанали да купуват редовно предписваните им лекарства. През 2010 г. 62 на сто от ромите и 41 от турските домакинства са престанали да купуват редовно лекарства. 33 на сто ромите и 18 на сто турското население са пропуснали профилактични прегледи.

Българите са възприели стратегията да компенсират намалените доходи с повече работа, но да го направят са успели само високообразованите. България остава последна в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата и през януари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.

42% от българските граждани са заплашени от бедност или социално изключване, като по този показател страната ни е на първо място в ЕС, показа друго изследване на Евростат.

АргументиБГ

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица