Свържи се с нас

Новини

ГД „ДНЕС“ с въпроси за Проекто-бюджет 2012

Published

on

снимка: ГД"ДНЕС"

В Ритуалната зала на Община Габрово, вчера от 18.00 се проведе публичното обсъждане на отчета за изпълнението на Бюджет 2011г., както и Проекто-бюджет за 2012г. На обсъждането присъстваха граждани, граждански организации и служители от общината.  От страна на Гражданско движение „ДНЕС“ събитието уважиха Анатолий Антов – областен координатор на движението и Янка Тотева – член на КС. Мероприятието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, която направи кратко експозе върху миналия бюджет и очерта финансовите параметри на новия. Основното което се разбра е, че Общината ще разчита на външно финансиране и на постъпленията от данъци и такси.

Проектите за града продължават и през тази година, като основния ще бъде за „Водния цикъл“ на Габрово, където в момента тече процедура за избор на последен изпълнител и изтичане на периода по обжалване на процедурите от две фирми не спечелили търгове. След изказванията и на зам.- кмета Добрин  Савчев и финансиста на Общината г-жа Александрова стана ясно, че за инвестиции са отделени 2,8 мил.лева, които допълнително ще бъдат разпределени по пера там където е необходимо.

снимка: ГД"ДНЕС"

От ГД „ДНЕС“ въпроси зададоха и г-н Анатолий Антов и г-жа Янка Тотева. Областният координатор на движението  постави три въпроса. Той попита  дали са отделени  средства за асфалтирането на двора на ОУ“Неофит Рилски“ , защо не се поддържа подлеза пред „Дома на хумора и сатирата“, който е в отвратително състояние и ще има ли промяна в таксите и данъците в общината. На тези въпроси отговори зам.-кмета  Савчев. По първия въпрос според зам.-кмета са заделени 40 000лева за дренаж и преасфалтиране на част от двора, като точните му думи бяха „въпрос на разчет“. На второто питане инж. Савчев даде отговор, че ще се ремонтира подлеза с по здрави материали, които да не се поддават на външен натиск и ще се оправят скоро поставените табели по спирките. Относно третия отговор – въпрос „на дискусия е увеличаването на данъците и таксите“ .   Г-жа Д.Венкова-член на КС  и  адвокат Н.Колев от ГД „Днес“ споделиха, че обмислят да дадат едно такова решение без спазване на необходимия срок в административния съд.

Въпросите на г-жа Я.Тотева бяха за това как ще се мотивират младите хора да остават в града и за работата с побратимените на Габрово градове. Изчерпателен отговор даде кмета Таня Христова. Според нея след влизането но толкова инвестиции в града и подобряването на инфраструктурата, този проблем ще отпадне в близко бъдеще. А за побратимените градове, на тях не бива да се гледа като на панацея за икономически просперитет на града, а по скоро на възможност за културен и образователен обмен с цел внедряване на опит и практика в местното самоуправление.

Въпроси задаваха и други граждани свързани с некачествени ремонти на бул.“Трети март“, пешеходни алеи и други. Основните изказвания на кмета, зам.- кметовете и представителите на движението бяха отразени в специален протокол.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица