Свържи се с нас

Новини

Фирмите нямали изгода да чистят снега

Published

on

© Copyright 2012 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Фирмите, които поддържат пътищата, нямат стимул да почистват, призна директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров пред bTV. Това явно се е оказало решаващо, за да не се реагира бързо и навреме през отминалите почивни дни и хиляди автомобили да стоят затиснати от непочистен сняг по пътищата.

Лазаров обясни схемата, по която се плаща. Фирмите дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства дори, когато е слънчево за това, че са в готовност. Когато вали сняг те получават пълната сума, която са завили в договора, но пък трябва да почистят.

В договорите няма изискване фирмата да почиства докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, посочи още Лазар Лазаров, като отбеляза, че в цял свят е така. Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника, отбеляза Лазаров, като заяви, че след три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа.

Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа, каза Лазаров.

Другият голям проблем специално на магистрала „Хемус”, където бе най-голямото задръстване, са били три камиона-ТИР, които на два пъти за блокирали пътя. Според Лазаров камионите с неподходящи гуми и водачите им, които нарушават разпоредбите на Пътна полиция, пречат на почистващата техника.

По данни на АПИ в цялата страна главните пътища са проходими при зимни условия. Републиканската пътна мрежа изцяло е в готовност да поеме трафика, каза пък пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че под готовност се разбира пътуването при зимни условия. Пътищата са почистени, има ограничения за тежкотоварни автомобили над 10 тона.

Кризисната точка магистрала “Хемус” е отворена в двете посоки и отворихме по две платна във всичките посоки. До тази сутрин беше освободена и аварийната лента. Когато има колона от 50 ТИР-а, които са отбити, които чакат да спре снеговалежът, те тръгват на своя глава. Снегорините и влекачът дори не можаха да минат и това създава много сериозна обстановка. Ние имахме даже повече от очаквания снеговалеж като обем. Неприятната ситуация беше с три ТИР-а. Те трябва да имат подходящите гуми с добър грайфер, а тези без добър грайфер, резултатът е видим какво се случи, подчерта Павлова.

Според шефа на АПИ ръководството на държавното дружество “Автомагистрали” е подавало заблуждаваща информация, че всичко е наред с почистването на снега на автомагистрала “Хемус”. Едва в следобедните часове в събота се е разбрало, че нещата там са извън контрол. Така Лазар Лазаров обясни повода за вчерашните уволнения във фирма “Автомагистрали”.

За това чия вина е по-голяма – на тираджиите, които не са спазили полицейските разпоредби или на освободеното ръководство на “Автомагистрали ЕАД”, Павлова заяви, че не иска да влиза в ролята на съдник. “Обективно вината е обща, доколкото имаме категорично неспазване на разпоредби и непредоставяне възможност на органите да си свършат работата. Това не ни е първата зима и снегът не ни изненадва. Това беше една от причините за моето решение на момента да освободя екипа управляващи на “Автомагистрали”. Това е дружество, което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в една кризисна ситуация.

“Това, което се случи е обица на ухото на много хора. Следващото ниво след “Автомагистрали” е Областно пътно управление, което контролира работата на “Автомагистрали”. В Областно пътно управление е наказана ръководителката, затова че се е предоверила на колегите си от “Автомагистрали”, които не са били на място – имаме такава информация – да си свършат работата”, подчерта Павлова. За действията на АПИ в кризисната ситуация, Павлова каза, че се работи изключително активно.

По повод направеното официалното извинение за проблемите по пътищата Павлова каза: “Надявам се хората да са приели нашето извинение. Виждаме каква е ситуацията в Централна Европа, в Австрия. Единствено допуснахме недобра координация на “Хемус”. Използвам случая още веднъж да се обърна към гражданите: моля ви се приемете нашите извинения, но бъдете подготвени като пътувате в зимни условия.”

АргументиБГ

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Новини

Поредно силно представяне за габровските шахматисти

Две купи, 5 златни медала и 2 бронзови донесоха шахматистите на ШК „Орловец 1997“- Габрово от турнири през уикенда.

Published

on

Силен уикенд отбелязаха състезателите на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово, които се завърнаха с две купи, 5 златни и 2 бронзови медала от турнири в София, Павликени и Полски Тръмбеш.

7-годишният Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, спечели 2 купи и два златни медала от два шахматни турнира в София.

Със 6,5 точки от 7 възможни, в съревнование с по-големи състезатели, той спечели IX Детски шахматен турнир за купа „Ан Пасан“ за деца до 14 години.

Фюриън стана първи и при 8-годишните в шахматния турнир „Опен Купа ЦСКА“, където се състезава с опитни шахматисти и грабна купата, и златния медал във възрастовата си група.

8-годишният Иван Екимов, с треньор Емил Петков, спечели златен медал в IX Детски шахматен турнир за купа „Ан Пасан“ – София. С 6 точки от 7 възможни, той заслужи първото място във възрастовата си група и се нареди втори в генералното класиране до 10-години.

Иван Екимов донесе златен медал и от VI Детски турнир „ПОЛСКИ ГАМБИТ“ – – Полски Тръмбеш, за деца до 13 години, в който с 4,5 точки от 5 възможни спечели първо място и златен медал за деца до 9 години, като се нареди втори в генералното класиране.

В същия турнир златен медал грабна и 11-годишният Росен Нанев, с треньор майстор на спорта Борислав Атанасов. С 4 от 5 точки Росен спечели първо място и златен медал за деца до 11 години, като се нареди четвърти в генералното класиране.

9-годишният Кристиян Василев постигна 3 от 5 точки и завоюва бронзов медал при децата до 11 години. Много добре в този турнир се представиха и Диана Екимова и Борил Енчев, които също постигнаха по 3 точки от 5 възможни, но по-слабите допълнителни показатели ги оставиха на крачка от медалите.

Бронзов медал донесе и 11-годишният Стефан Тотев, който постигна 3,5 точки от 5 възможни в Десети Детски турнир „МАРИНОПОЛЦИ“ – Павликени и се нареди трети във възрастовата група до 13-години.

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстъпи в домакинството си на „Литекс“

Published

on

„Янтра“ загуби с 1:2 домакинския си двубой от 28-я кръг на първенството във Втора професионална лига срещу състава на „Литекс“. Габровският тим имаше пълно превъзходство през първите 45 минути и пропусна куп чисти голови положения. След почивката съставът ни поведе, но с измислена дузпа от столичния рефер Георги Спасов „Литекс“ възстанови равенството, а в последствие успя да направи и пълен обрат.

Завърналият се край страничната линия след изтърпяно наказание Велислав Вуцов заложи на следния стартов състав: Християн Василев, Божидар Томовски, Валентин Цветанов, Константин Иванов, Петър Вуцов, Петър Казаков, Ивайло Михайлов, Айвън Ангелов, Велислав Василев, Тони Иванов и Даниел Младенов.

„Янтра“ започна агресивно, с висока преса и можеше да поведе още преди да е изтекла първата минута от мача. Тони Иванов беше изведен отдясно в наказателното поле и шутира, но Алекс Божев с върха на пръстите си успя да отклони топката извън очертанията на вратата. В 14-ата минута Петър Казаков и Даниел Младенов си попречиха в наказателното поле и габровският тим пропиля нов шанс. В 24-ата минута Ивайло Младенов шутира след пряк свободен удар и насочи топката към долния ляв ъгъл на вратата, но Божев изби. При последвалия ъглов удар топката стигна до Константин Иванов, който от 2-3 метра с глава стреля точно в тялото на вратаря и нулевото равенство остана непроменено. Невероятен пропуск направи и Айвън Ангелов в 28-ата минута. Халфът се озова с топка в краката в малкото наказателно поле, но силният му шут мина над вратата. В 41-ата минута реферът Георги Спасов спести директен червен картон на капитана на гостите Евгени Игнатов, за брутален фаул в центъра на терена с високо вдигнат крак срещу Ивайло Михайлов. В самия край на полувремето великолепна голова възможност се отвори и пред Даниел Младенов.

Опитният нападател се озова зад защитата на „Литекс“, сам срещу Божев, но шутира в тялото му и „Литекс“ отново оцеля. Габровският тим не промени атакуващия си стил и в началото на втората част. Това даде резултат в 54-ата минута. След отличен пробив по левия фланг, Тони Иванов намери с точен пас нахлуващия на скорост в наказателното поле Велислав Василев и той с премерен удар в долния ляв ъгъл на вратата изведе „Янтра“ напред – 1:0. Вместо да търси второ попадение, след гола съставът ни необяснимо преотстъпи инициативата на гостите.

Първият тревожен сигнал за момчетата на Вили Вуцов беше шут на Александър Ангелов над вратата в 67-ата минута. В 73-ата пък Християн Василев извади опасен удар с глава на Кингсли Бучи. Минута по-късно реферът Георги Спасов измисли дузпа в полза на гостите. Ангелов в опита си да шутира към вратата закачи крака на Ивайло Михайлов, но вместо фаул за „Янтра“, столичният арбитър посочи бялата точка, като вдигна и жълти картони за оспорване на Айвън Ангелов и Петър Вуцов. Илиян Капитанов беше точен при изпълнението и възстанови равенството – 1:1.

„Янтра“ реагира и отново тръгна мощно напред в търсене на нов гол. От прекомерно бързане обаче в 84-ата минута зелените допуснаха груба грешка при изпълнението на тъч в половината на „Литекс“. Последва бърза контраатака, Абдулганию проби отляво и намери непокрития Бучи в наказателното поле, за когото не беше проблем да се разпише за 1:2.

Шокът за играчите на „Янтра“ беше пълен и две минути по-късно грешка на Константин Иванов за малко не доведе до трети гол за ловчанлии. Ударът на Капитанов обаче бе отразен от Василев. В даденото 4 минутно добавено време на срещата „Янтра“ също имаше претенции за дузпа. Капитанът Петър Казаков влезе с топката в наказателното поле и падна след съприкосновение с Бучи, но Спасов подмина ситуацията под освиркванията на публиката.

С актив от 43 точки „Янтра“ остава на 6-та позиция във временното класиране. В следващия кръг съставът ни ще гостува на дублиращия отбор на „Лудогорец“. Мачът е идната неделя в Разград.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица