Култура, Новини|20.10.2011 9:00

Политиката в карикатури представена в Дома на хумора и сатирата

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това не е политическа агитация, а названието на карикатурната изложба на Христо Комарницки в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата”. Откриването е ще се състои днес от 17.30 часа.
Комарницки е деветият носител на специалната награда на Музея, давана за оригинално участие в Националната изложба на карикатурата. Той вече получи плакета „Светът е оцелял, защото се е смял” и диплом по време на церемонията в салоните на Съюза на българските художници при откриването на националния форум в София. По-интересната част от наградата предстои: самостоятелната изложба на лауреата в Дома на хумора и сатирата.

Когато е била планирана изложбата миналата година, организаторите са нямали  никаква идея кой автор ще и направи впечатление в Националната карикатурна изложба, а за избори още не и се говореше. Затова пък сега, в толкова динамичното навечерие в очакване на вота, можем за малко да изоставим поляризираните разговори и да се посмеем заедно с героите от карикатурите на Христо Комарницки. А те, както добре знаем, са „героите на деня” – нашите политици. Всяка една карикатура е рисувана по конкретен повод, във всяка непременно разпознаваме реплика, постъпка, действие или изява на ВИП персоните в нашето общество. Комарницки е подбрал за изложбата си само стотина от хилядите, нарисувани за всеки брой на вестник „Сега”, където работи от 1997 г. Включил е и шаржове – сред тях видяхме и нашата землячка Дилма Русеф! – а също и министри от кабинета, сегашни и бивши политически величия. Неговата интерпретация на множество постъпки и изказвания на първите хора в държавата, които медиите ни показват до втръсване, не е досадна и натрапчива. Защото е поднесена с хумор, невинен и ведър, а най-често с остра и безпощадна сатира, и това превръща творбите му в сатирична история на днешна България.

Христо Комарницки не само е от Габрово (роден 1964), не само първите си карикатури печата в местния окръжен вестник, но и първите му участие като млад карикатурист са в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1987, 1989, 1993, 1995). Участва в Международния конкурс на ДХС „Весели Балкани и едноименната изложба (1996) и печели трета награда; участва и в други национални конкурси за карикатура и изложби, организирани от ДХС: в „Европа мечтае за България” (1998) и печели втора награда; в „Евросапиенс” (2009).

През 1997 е първата му самостоятелна изложба от политически карикатури в Дома на хумора и сатирата, негови творби са включени в няколко издания на Веселата къща. Във фонда „Хумор на народите” пък се пазят 8 негови карикатури, дарени на Музея.

За другите постижения и големи награди на Христо Комарницки, за творческите му вълнения и търсения ще стане дума на срещата с него на днес /20 октомври/ от 17.30 часа в зала 7 на ДХС. А изложбата очаква своята любознателна публика до 5 декември.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар