Свържи се с нас

Икономика

Легалните строителни фирми се стараят да спазват трудовото законодателство

Published

on

Строителството в габровска област може да се определи като слабо. През периодa 01.06 – 31.08.2011г. Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” извърши 13 проверки на строителни обекти.

От извършените проверки може да се обобщи, че легално работещите строителни фирми се стараят да спазват трудовото законодателство, осъзнавайки рисковете на строителната дейност и необходимостта да прилагат изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но все още има много нарушения, касаещи безопасността на работещите в строителството.

При проверките в периода  са установени 60 нарушения, от които по вътрешно фирмена оргaнизация на ЗБУТ – 17, по безопасност на труда – 21, по хигиена на труда -15  и 7 нарушения по трудовите правоотношения. При извършените проверки са установени 3 наети лица, допуснати до работа без сключени писмени трудови договори.

Други нарушения, отнасящи се до трудовите правоотношения с наетите лица са свързани с реда за използване на платените отпуски, липса на предварителни медицински прегледи на работниците, липса на договорено допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит и др.

Най-характерните нарушения, свързани с фирмената организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са свързани с оценката на риска – при проверките се установи, че в представените оценки на риска не е оценен риска за всеки етап на строителството. На един строителен обект се установи, че е монтиран кулокран, за който не е извършена оценка на риска като работно оборудване, както и на работните процеси, свързани с използването на съоръжението.

При проверките се констатира, че няма строителен обект, на който строителят да е поставил табели с телефонния номер на местната служба ПАБ, адреса и телефона на местната медицинска служба, адреса и телефонния номер на местната спасителна служба на видни места на строителната площадка.

Констатирани са 3 нарушения на чл. 12, ал. 2 от Наредба №2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, като задължените лица не са информирали Дирекция „Инспекция по труда – Габрово” за откриването на строителна площадка преди  започване на строителната дейност с копие  от съдържанието на иформационната  табела.

Най-голям брой нарушения са установени по безопасност на труда – 35% от всички констатирани нарушения. Нарушенията по безопасност на труда са предимно липсата на документация по монтажа и демонтажа на строителните скелета, както и липса на оценка и планиране на периодичните проверки за състоянието на скелетата. Често се установява, че стъпките на скелето са поставени на случайни, неоразмерени подложки.

На проверените през периода строителни площадки са установени необезопасени етажни плочи и стълбищни отвори. Установено е използването на необезопасена строителна стълба и  др. Констатирани са нарушения по ел. безопасността при работата на строителните обекти – незаключени ел. табла, липса на измервания за ел. безопасност и др.

По хигиена на труда – при проверките се установи, че работодатели  не са осигурили на работните места лесно достъпни средства за оказване на първа медицинска помощ.

Работодателите осигуряват лични предпазни средства на работниците, но остава проблем използването им. Установява се, че се допускат до работа на  строителните обекти работници без да са екипирани с определените в оценката на риска лични предпазни средства.

Установиха се нарушения, свързани със санитарно-битовото обслужване на работниците – липса на тоалетни и умивалници в близост до строителните площадки. Строителните фургони, където има такива, са превърнати в складове.

При проверките на строителните обекти са съставени 9 акта за установени нарушения. Имайки в предвид високия риск при строителните работи, проверките на строителните обекти ще продължат.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица