Свържи се с нас

Новини

Невена Минева: Ще продължа да работя за утвърждаване на образованието като предпоставка за силно икономическо развитие

Published

on

Г-жо Минева, преди 4 години Вие за първи път влязохте в политиката в качеството си на областен управител. Сега се кандидатирате за народен представител. Смятате ли, че като народен представител може да бъдете по-полезна за жителите на областта?

Моят житейски и професионален път, още преди да се ангажирам с обществено политическа работа беше свързан както с Габрово, така и със Севлиево. Завърших Национална Априловска гимназия – Габрово с профил „Философия, социология, право”, след което продължих висшето си образование във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” специалност право. След дипломирането ми се завърнах в Габрово, където започнах професионалната си реализация като адвокат на свободна практика към Габровска адвокатска колегия. В период от година и половина оказвах правна помощ в различни клонове на правото. Желанието ми беше да се занимавам професионално с наказателно право и поради тази причина се явих на конкурс за дознател и през 2004год. бях първата жена назначена на тази длъжност с месторабота в гр.Севлиево, където работих и живях в продължение на 15 години. Видях от близо бита на хората, особено в малките населени места. Няма село, в което не съм била. Видях проблемите им, онова, което ги вълнува, радостите им. Професия, която разви в мен особено чувство за справедливост. Така още преди встъпването ми в длъжност областен управител познавах добре нуждите и проблемите в Габрово и Севлиево. През изминалите четири години имах възможност да се срещна и запозная с още повече хора не само от нашия регион, но и от страната и чужбина. И нито за миг не съм спирала да говоря в какво прекрасно място живеем – в сърцето на Балкана, в сърцето на България. Винаги в действията си съм била водена от желанието да помогна, да разреша всеки казус и да не остане нечут глас. Смятам, че не съм губила връзката с хората, напротив през последните 4 години тя стана още по-здрава и силна, това ще ме и води в бъдещата ми работата като народен представител.

Преди четири години при встъпването Ви като областен управител казахте, че приоритет в работата Ви ще бъдат приоритетите на жителите на региона. През този период наложи ли се пренареждане на приоритетите и кои от тях станаха Ваша кауза.

Благодаря за това, че помните първите ми думи! Бих била щастлива, ако хората са усетили, че през годините те се превърнаха в мое убеждение, стил на работа и кауза.

Безспорно един от основните приоритети в работата на областния управител стана разкриването на потенциала на региона ни пред инвеститори, партньорски организации, институции – и това се случи в няколко направления като образование, инфраструктура, бизнес, култура.

Няма да скрия, че образованието е приоритет, който приемам като лична кауза и вярвам, че работата ми в това направление даде резултат. Провокирани отново от особеностите на нашия регион, от това, което бизнесът предлага като прекрасни условия за реализация и онова, от което има нужда той, решихме да насочим усилията си към кариерното ориентиране на децата и учениците. И така в продължение на две години в партньорство с РУО – Габрово, общините и бизнеса организирахме инициативата „Дойдох!Видях!Избрах!“. Важното бе да провокираме любопитството у децата и учениците към палитрата от професии – важни за нашия регион и вярвам успяхме – така например в Севлиево обхванахме на 100 процента учениците от малките населени места, а вие знаете, че те не са малко. За едни това беше като празник, за други провокация към тях самите, задавайки си въпроса какво искам да работя, а трети получиха шанса да стажуват в летните месеци.

Не спряхме до тук. Съвместно с РУО Габрово разработихме „Програма за допълващи се дейности към кариерното ориентиране на деца и ученици.“ Представихме я на министъра на образованието Красимир Вълчев. Последваха и законодателни промени в Наредбата за приобщаващото образование, с които беше дадена възможност децата, чрез заниманията по интереси, да посещават фирми и институции, които да предопределят бъдещото им професионално развитие.

Усилия насочихме и към възможностите за професионално развитие и реализация и на възрастните. Проведохме много инициативи, свързани с учене през целия живот, професионално образование и преквалификации, включително и национално събитие – Национални дни на ученето през целия живот, по време на които бяхме отличени за постигнатите резултати в областта на обучението на възрастни.

Вярвам, че превръщането на образованието в приоритет както на национално, така и на местно ниво дава своите добри резултати и в икономическо отношение. Бих искала да припомня, че през този мандат заплатите на учителите бяха увеличени и те започнаха да получават достойни възнаграждения.

Нови възможности за икономическо развитие и за по-добри условия за живот постигаме и благодарение на реализираните инфраструктурни дейности на територията на областта ни.

Водоснабдяването на населените места в община Севлиево като част от инфраструктурата на областта е в центъра на вниманието на държавната политика.

Досега със средства от държавата е извършена подмяна на половината довеждащ водопровод до ПСПВ Стоките, увеличен е и капацитета на помпените станции в град Севлиево. Знаете, че с подкрепата на държавата селата в ляво на пътя Габрово-Севлиево вече се водоснабдяват от габровския язовир и не черпят вода от севлиевския водопровод, което също е стъпка към подобряване на водоснабдяването на територията на община Севлиево. В края на миналата година бяха осигурени допълнителни средства, с които започна подмяната на етернитовия водопровод от Стоките към село Буря, много важна част от проекта, която ще подобри водоснабдяването в севлиевските села.

Всичко това, което предстои като реализация ще ни доближи до желания резултат. Финансиране осигурено има, работата не спира, така че аз съм оптимист.

Що се отнася до населените места от община Габрово – вече са осигурени средства и стартирахме процедури за водоснабдяване от вътрешната водоснабдителна мрежа на гр. Габров на група села, разположени вдясно на пътя Габрово-Севлиево – селата под витата стена.

Споменавайки пътя Габрово-Севлиево бих искала да припомня, че той беше изцяло ремонтиран през мандата на това Правителство. Когато говорим за Севлиево, вече сте забелязали, че започна реконструкцията и на трасето Богатово-Севлиево.

Бих искала да припомня, че се извършва рехабилитация и реконструкция и на улици в град Севлиево, включително и тротоарните настилки към тях. Имам предвид улиците Цар Симеон, Росица, Стара планина и други.

В края на миналата година държавата осигури още средства за ремонт на други улици в град Севлиево / Гочо Москов, Иван Преснаков, Мара Гидик, Никола Дабев и др./ и за изграждане на велосипедна алея в зоната за крайградски отдих в Севлиево.

Обекти, по които предстои да се работи това са пътищата Кормянско-Малки Вършец-Крамолин, Кръвеник-Стоките-Батошево, и укрепване на няколко свлачища, сред които тези в района на селата Малки Вършец, Селище и в местността Функата.

През изминалата година беше въведено в експлоатация и цялото трасе на обходния път на гр. Габрово, част от проекта за изграждане на тунел под връх Шипка. Вече има стартирани процедури и за самия тунел и предстои през този месец да бъде избран изпълнител и за неговата реализация.

Започна ремонт и на пътя Вонеща вода – Белица – Трявна – отдавна коментиран и дълго очакван.

Говорейки за условия за живот на нашите съграждани, трябва да отбележим и обновените жилищни сгради по Националната програма, по която бяха санирани 50 многофамилни жилищни сгради в цялата област.

Казах по-рано, че мой приоритет стана разкриването и представянето потенциала на нашата област. Смятам, че изградихме добри партньорства с бизнеса от региона и аз изключително им благодаря за това. Поставяйки ги в центъра, насочихме усилията си към предоставяне на нови възможности за тях – организирахме българо – белгийски бизнес форум, представихме бизнес потенциала на региона включително и други страни. Вярвам, че в мое лице представителите на бизнеса са намерили партньор.

Какви са очакванията Ви за Вашия принос при влизането ви в Народното събрание? Какви лични ангажименти бихте поели към избирателите?

13 години като дознател е достатъчно дълъг период, за да изградиш чувствителност към проблемите на хората, чувство за справедливост и да се научиш да полагаш усилия за решаването им. Заеманата позиция като областен управител ме научи на самостоятелност, да поемам и нося отговорност. Вярвам, че този натрупан опит ще бъде полезен и в дейността ми като народен представител.

Винаги съм считала, че държавата не е абстрактно понятие, държавата сме всички ние, нейните граждани. Всички искаме да живеем добре и трябва да опитваме и в лично качество да допринесем за благосъстоянието на общността, от която сме част.

Това, което аз мога да направя е да дам своя личен пример като гражданин, като областен управител, като народен представител. Да предприема всички необходими мерки, заедно с отговорните институции да работим за разрешаването на всеки конкретен казус. Ще продължа да работя отдадено, с постоянство и старание в името на това всички ние да имаме по-добър и качествен начин на живот.

Социологическите проучвания показват висока степен на недоверие на гражданите към институциите и най-вече към парламента. С личният си пример ще работя това да се преодолее, защото демокрацията се крепи на волята на гражданите, намерила израз през институциите.

Може да се каже, че Вие сте млад политик. За първи път преди 4 години влязохте в политиката. През какви изпитания преминахте? Какви уроци научихте?

В чисто човешки план ще кажа, че пандемията се превърна в най-голямото предизвикателство, през което преминаваме заедно. Сред цялата тази криза видяхме безпрецедентни актове на милосърдие, загриженост и състрадателност. Пандемията ни напомни колко ценни сме един за друг, припомни ни как да се грижим един за друг и колко важно е да бъдем заедно. Учим уроците по трудния начин, но ставаме по-силни, защото видяхме, че заедно можем повече.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП ГЕРБ, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП ГЕРБ е с номер 28 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица