Свържи се с нас

Крими

МВР в предизборна реанимация

Злоупотребата с власт е пряк резултат от липсата на полицейска подготовка и незнанието на полицейските задължения и правомощия

Published

on

Българският полицай може да работи и изпълнява задълженията си, но трябва да му се помага или поне да не му се пречи.

Експертите, наблюдаващи сектор “Сигурност”, навярно са забелязали небивалото старание и компетентност, които проявяват отделни подструктури на МВР близо 3 седмици. Въпреки вилнеещата престъпност се забелязват проблясъци на това, за което повечето служители са започнали работа в министерството – противодействие на престъпността, порядъчност, работливост, оперативно майсторство.

Светкавично, за вече привикналия със скоростта на охлюв зрител, действие на полицията във Велико Търново доведе до разкриване на извършителите на нагъл въоръжен грабеж.

Залавяне на престъпни групи, занимаващи се с лихварство, трафик на наркотици, разпространение на наркотици, изнудвачи, та дори и заловен автор на над 20 обира – в Благоевград. Залавянето през последните 10 години на извършители на обири е по-скоро изключение, отколкото правило, а квартирните кражби и обирите са най-разпространеното и тежащо на българите престъпление днес.

Венец на тази небивала активност е

разкриването на кражба на колело, станала преди 14 години,

а хуманният аспект е застъпен от намирането на 3-годишно дете във Варна с решаващата помощ на полицейско следово куче.

Явно е, че, ако и когато иска, българската полиция може да работи и да дава очаквания от нейната дейност продукт – гражданска сигурност. Това кара хората да си задават поредица от въпроси, като:

– Какво кара българският полицай да си гледа работата?

– Какво го кара да я пренебрегва?

– Какво му пречи да работи?

– Какво му помага?

– Защо тази огромна машина на властта от над 50 хиляди служители не може да направи живота на българина поне относително безопасен?

– Много ли са или са малко българските полицаи?

Голяма част от постъпилите в МВР са започнали работа там,

защото са искали и искат да противодействат на престъпността,

това им се струва благородна, героична, достойна за човек дейност. В течение на службата и непресекващото посредствено управление през последните 10-15 години, ентусиазмът им е доста притъпен, но те все още вярват в част от причините, накарали ги да започнат тази работа. Лошите условия на труд, опасността, некомпетентното ръководство, което те много добре идентифицират, само ги карат да се затварят в тесните граници на работната група, към която принадлежат, но всеки път, когато им се дава възможност, те показват качествата, които са ги довели до тази професия.

Липсата на поле за изява, склонността на непосредствени ръководители да се сдружават с наблюдаваните и разработвани лица, внезапното забогатяване паралелно на затихването на работата по някоя разработка или досъдебно производство са сериозни причини оперативните работници и редовите полицаи да предпочетат бездействието пред безсмислени, но обогатяващи определени лица, действия.

Част от служителите са новоназначени, на мястото на уволнени, напуснали или пенсионирани опитни полицаи, на които или времето им за почивка е настъпило, или не са подходящи изпълнители на новите управленски концепции, авторите на които никога не са вършили работата, която са се заели да управляват. Тези неопитни неофити, поради липса на униформен състав, който да бъде изпратен да патрулира на улицата, биват изстрелвани на работа само след раздаване на униформа и напътствие с половин уста от някой по-опитен патил, препатил полицай. Неопитността, неподготвеноста, комбинирани с униформа, власт и оръжие водят до всичко друго, но не и до успехи. По-скоро това води до арести в нарушение на закона, оперативни и полицейски действия далечни на процесуалните изисквания и в крайна сметка – до

брак от полицейската работа

Злоупотребата с власт е пряк резултат от липсата на полицейска подготовка и незнанието на полицейските задължения и правомощия. Това всъщност не е проблем на обикновения полицай, защото той не съзнава нивото си на неподготвеност. Това е сериозен проблем на едно управление, също така неподготвено да си върши работата, както и униформеният на улицата. Подготовката, преподготовката, правната компетентност на състава – това в повечето случаи са екзотични приумици за днешния ръководител от министерството.

Общественото мнение и настроение има пряко отношение към възможностите на полицията и разкриваемостта на престъпленията. За съжаление връзката е такава, че колкото по-лошо работи полицията, толкова повече хората губят доверие в нея, не ѝ съдействат, вследствие на което тя работи още по-лошо. Доверието е свързано с работата по престъпността, която засяга обикновените хора – това, което днес кой знае защо стана модерно да се нарича “конвенционална престъпност”. Предодвратяване и разкриване на квартирни кражби, грабежи и обири за обикновения човек е много по-важно от арестуването на хиляди “октоподи”,  “крокодили”, “червеи”, “маймуняци”, защото за него те са екзотика, а обраният му дом, кола, вила са нещо трудно за възстановяване, особено днес, в условията на криза. Тук е видимо противоречието между прокламираната и известната на собствен гръб борба с престъпността.

Количеството на полицията също е сериозен проблем

за обмисляне, защото е факт, че има сериозно противоречие между броя на служителите на МВР и униформените полицаи на улицата, тези, които трябва ежедневно да “защитават и служат”.

Доцент д-р Николай Радулов е преподавател в НБУ, секретар на МВР в служебния кабинет на Стефан Софиянски и в правителството на Иван Костов.

Съществуването на населени места, в които с месеци не стъпва полицейски крак, а гражданите са оставени да се самозащитават от полуграмотни банди престъпници, готови да убиват за парче салам и 20 лева, е тъжна реалност. Несъмнено е назрял моментът МВР да се преструктурира, така че по-голямата част от състава да излезе реално сред хората и да се грижи за тяхната безопасност. Задължение на управляващите е да ги подготвят както теоретически, така и да ги обезпечат с модерни средства за защита и въздействие.

Логистиката днес е сериозен проблем – липсва гориво, бронирани жилетки, модерно оръжие, компютри, хартия за принтери и ксерокс. Това е нещо, което не би трябвало въобще да е грижа на състава, а проблем на логистичните структури, каквито съществуват в министерството, при това не са малобройни. Бюджетът трябва да се обмисля и предлага така, че да не превръща правозащитниците в просяци.

Очевидно е, че българският полицай може да работи и изпълнява задълженията си, но трябва да му се помага или поне да не му се пречи. Това, което в устрема си към повишаване на рейтинга, поредица от ръководители в министерството забравят или пренебрегват.

Остава да разберем, случващият се подем (спокойно можем да кажем реанимация) на полицейските сили и работа, дългосрочен ли е или е предизборна ремисия, след която по правилата на медицината ще последва още по-сериозен срив.

автор: Доцент д-р Николай Радулов

АргументиБГ

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица