Свържи се с нас

Новини

Мъртва риба изплува от водите на река Росица

РИОСВ извърши проверка.

Published

on

Експерти на РИОСВ – Велико Търново извършиха проверка на място след подаден сигнал за умряла риба в участъка на р. Росица под завода за санитарна керамика в Севлиево. При проверката се установи наличие на единични екземпляри измряла риба с различни размери.

Реката в участъка е маловодна със застойни участъци. От представител на Регионална лаборатория – Велико Търново към ИАОС на място са измерени следните показатели: рН, разтворен кислород, наситеност с кислород, температура, електропроводимост.

Пробите са анализирани в два пункта – на р. Росица преди площадката на завода за санитарна керамика и след нея, до моста на главния път София – Варна.

Получените резултати са в рамките на нормалните стойности и не показват химическо замърсяване на реката в обследваните пунктове, обявиха от Информационния център на РИОСВ – Велико Търново.

Извършена е проверка и на двете зауствания от площадката на Завода за санитарна керамика в Севлиево като източник на отпадъчни води в участъка.

Взети са за анализ две водни проби от представител на Регионална лаборатория – Велико Търново към ИАОС от изходната тръба на Локалната пречиствателна станция за производствени води и от Локалната пречиствателна станция за битови отпадъчни води на Завода за санитарна керамика.

Пробите ще бъдат изследвани по показателите, поставени в комплексното разрешително на инсталацията, като резултатите от тях се очакват да бъдат готови след около 7 дни.

При констатиране на превишения на индивидуалните емисионни ограничения от РИОСВ ще бъдат предприети определените в законодателството административно наказателни мерки.

По данни на представител на Община Севлиево вечерта на 25 август в Севлиево е паднал за кратко проливен дъжд. Тъй като канализацията на града е смесена – битова и дъждовна, е възможно да е постъпило залпово голямо количество битова вода и утайки през дъждопреливните шахти на канализационната система, което може да причини изчерпване на кислорода в реката за определен период от време.

Причината за измирането на рибата – липса на кислород, отравяне или въздействие с ток, може да се определи след изследване на проба от нея, което е в компетенциите на ИАРА.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица