Свържи се с нас

Новини

Проучване показа нагласите сред ученици за употребата на наркотици

Published

on

В периода 1-30 юни, Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център, с подкрепата на Националния център за обществено здраве и анализи, проведоха онлайн анкетното проучване сред ученици 8 -11 клас, чиято основна цел бе да установи нагласите към употребата на психоактивни вещества сред младите хора в Габрово.

В проучването се включиха 20,5% от общия брой на учениците в тази възрастова група от града или 377 младежи, от които 170 момичета и 207 момчета. Резултатите показват нуждата на младите хора от достоверна информация и свободни дискусии.

Над 50% от анкетираните са на мнение, че в училище трябва да се разговаря открито на различни социални въпроси, включително и за употребата на наркотици.

64,5% отговорят, че разговарят с родителите си по тази тема. 57% от участниците в проучването са на мнение, че наркотичните вещества са проблем за училището им и е необходимо в класните стаи да се разговаря открито за тях.

Младежите твърдят, че осъзнават рисковете, които употребата на психоактивни субстанции носи. Въпреки това, част от анкетираните показват много толерантно отношение – 14,9% признават, че са вземали някакъв вид наркотик, а 17% смятат, че използването на екстази, хероин или кокаин от време на време не носи голям риск.

Най-безкритично е мнението към неограничената употреба на тютюневите цигари (14,5%) и алкохол (16,4%).

При ограничени количества, 60,1% от подрастващите, не намират нищо нередно в употребата на спиртни напитки.

Висок процент приемане има и към употребата на марихуана при ограничени количества – 27,3%.

Повечето ученици са на мнение, че злоупотребата с наркотици е нарушение на закона и трябва да се наказва с глоба.

Що се отнася до притежанието на канабис в малки дози обаче, мнението е противоречиво – 149 човека подкрепят то да подлежи на санкциониране и 149 са на противоположното мнение.

Над 66% от призналите употреба отговарят, че си набавят наркотични вещества от приятел.

Учениците посочват любопитството като основна причина, заради която биха взели наркотик.

Що се отнася до употребата на психоактивни вещества от техните връстници, много от младежите припознават като водещ мотив тяхната нуждата да бъдат приети и одобрени от групата.

От получените данни може да бъде направен извод, че формирането на критична нагласа към психоактивните субстанции и тяхното използване е труден и дълъг процес, който е повлиян от обществените нагласи, разговорите в училище и в семейството.

Информацията от специалисти и дискусиите па темата с тях, са от голямо значение за успешното осъществяване на превантивната работа и ограничаване на рисковото поведение сред младежите.

Подробният анализ на резултатите от проучването може да намерите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица