Свържи се с нас

Новини

Поставени са още контейнери за дрехи и обувки

Published

on

След като на 16 април бяха поставени първите седем контейнера за облекло и обувки в Габрово, днес, 27 април, бяха монтирани и останалите два съда, намиращи се в централна градска част, информираха от местната общинска администрация.

Контейнерите се намират на ул. „Чардафон“ №14 до стълбичките за Летния театър и на ул. „Петко Каравелов“ 5, в близост до паметника на Цанко Дюстабанов. Така контейнерите за дрехи и обувки в Габрово стават общо девет и са разположени на общодостъпни места в кварталите.

снимка: Община Габрово

Справката за събраните количества текстилни и кожени изделия показва, че до момента, само седмица след разполагането на първите седем специализирани контейнера, са предадени 1200 кг дрехи и обувки, като са спазени всички изисквания за правилното им предаване.

Събраните материали ще бъдат сортирани според вида на материята, след което ще бъдат рециклирани или оползотворени.

Системата от контейнери е изградена от Община Габрово в партньорство с фирма „Хедуей Интернешънъл“ ЕООД, като деветте специализирани съда са разположени на: бул. „Могильов“ (контейнерна площадка до градинката срещу блок Катюша), ул. „Д-р Тота Венкова“ (контейнерна площадка до автобусната спирка), ул. „Ал. Стамболийски“ (контейнерна площадка до спортната площадка с фитнес уреди), блок „Здравец“ (контейнерна площадка), ул. „Чайка“ с ул. „Мирни дни“ (контейнерна площадка), бул. „Столетов“ с ул. „Китка“ (контейнерна площадка срещу ОУ „Христо Ботев“), бул. „Трети март“ 25/27 (контейнерна площадка), ул. „Чардафон“ №14 (до стълбичките за Летния театър), ул. „Петко Каравелов“ 5 (в близост до паметника на Цанко Дюстабанов).

Контейнерите за дрехи са в син цвят, за да се отличават от останалите съдове за разделно събиране на отпадъци. На фронталната им част е поставен стикер с ясно упътване за начина, по който следва да се използват.

Освен дрехи и обувки в контейнерите могат да бъдат поставени хавлиени кърпи, чанти, пердета и завеси.

Важно изискване е всички ненужни текстилни или кожени предмети да бъдат предварително опаковани в затворена торба или плик.

Поставянето на ненужните дрехи и обувки става чрез барабанен механизъм, който ограничава достъпа до вътрешната част на съда, чийто обем достига 1,2 куб. м.

С цел осигуряване на чисти материали, подходящи за рециклиране или повторна употреба, е забранено изхвърляне на друг битов отпадък в контейнерите.

Специализираните съдове осигуряват удобен и лесен начин жителите на Габрово да предадат своите ненужни дрехи и обувки и дават възможност на този вид материи да бъдат преработени или използвани по различен начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Mеждинна пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица