Свържи се с нас

Новини

Призивът на евродепутата Цветелина Пенкова и десетки известни личности #PRAYATHOME (моли се вкъщи) достигна до българите

Published

on

В деня, след края на Великденските празници отчитаме успешен край на кампанията #PRAYATHOME. С призива си младият евродепутат Цветелина Пенкова обедини известни лица, инфлуенсъри, актьори, хора на изкуството и медици, които поставиха бели маски с червен надпис #PRAYATHOME на лицата си. Тя отправи своята молба до обществото по съвременен и нестандартен начин. Кампанията събра широка популярност и бе припозната от много хора.

По време на великденските празници и в нощта на Възкресение Христово всички храмове отслужиха литургия и макар отворени за вярващи, посещаемостта беше съизмерима с отговорността към настоящата ситуация.

„Надявам се, че след нашия призив, много българи са осъзнали още по-ясно нуждата от отговорно поведение по време на празниците. Вярвам, че заедно, временно лишавайки се от важните за всички ни традиции, успяхме да дадем своя принос по отношение на мерките за ограничаване разпространението на пандемията“, каза Пенкова.

Зад този резултат стоят усилията на голяма част от обществото: държавни институции, органи на местната власт, Светия Синод, общественици и популярни лица, хора на науката и изкуството, лекари и здравни работници, медии и журналисти – всеки по различен начин се опита да предаде посланието, колко е важно да си останем у дома по празниците и да не допускаме масово струпване на хора в храмовете.

Кампанията #PRAYATHOME бе много добре приета и събра привърженици, както в социалните мрежи, така и извън тях, като на Велики четвъртък в нея се включи и Александровска болница. #PRAYATHOME даде своя принос, в битката за разпространението на коронавируса.

В последните дни наблюдаваме и друг факт – едно масово пътуване на българите за празниците. Хиляди напуснаха столицата, въпреки многократните призиви за спазване на мерките.

Отговорността има много измерения. Свободата значи отговорност. Отговорността е постоянна величина и трябва да се прилага с постоянство, с мисъл за другите и в дългосрочен план.

Кампанията #PRAYATHOME имаше краен срок – с призива да се молим вкъщи по великденските празници, но посланието й – да бъдем отговорни и солидарни – е безсрочно. Останете вкъщи, дайте пример, бъдете разумни!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица