Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в навечерието на своята 124-годишнина

Published

on

Едно от най –старите училища в България е в навечерието на своята 124-годишнина. През годините от Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ са излезли хиляди млади специалисти, изградили и развили машиностроенето в Габрово, областта и България. Многобройни са постиженията и успехите на младите Василиадиевци, донесли непреходния престиж и доброто име на гимназията.

И през изминалата година успехите и признанието за ученици и учители не бяха малко. Постоянно и успешно е участието на ученическите конференции УчИМИ, на националните олимпиади по Ай Ти (IT), на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“.

Постоянни са успехите в състезания като „Дни на роботиката“, „Роболига“, ИТ „Бобър“, в състезанията по приложна електроника „Мога и зная как“, в състезанието „Аз мога – тук и сега“. Многобройни са и спортните успехи на младите Василиадиевци, в състезанията за средношколци.

Най големият успех и престиж за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ дойде в навечерието на 24 май – Денят на славянската писменост. На тържество в Рилския манастир, организирано от МОН, инж. Васил Христов– директор на гимназията, бе удостоен с наградата „Св. Иван Рилски“, присъждаща се на директори на български училища, допринесли за развитието на българското образование.

По време на празничното шествие по централната улица той беше награден и почетен и от кмета на община Габрово Таня Христова. Едно от големите постижения и гордост за училището е дуалното обучение и реалната подготовка на учениците за пазара на труда. През настоящата 2019/2020 г. общо 60 ученици работят и се обучават ефективно и отзивите за тях са отлични.

Това са 12% от всички ученици в гимназията. 60 младежи учат и работят със сключени трудови договори, получавайки възнаграждения по КТ. Благодарение на дуалната форма на обучение бяха развити и затвърдени успешните партньорства и контакти с всички водещи габровски фирми. Бяха създадени и нови такива, а тенденцията е този процес да продължи във възходяща линия.

Учениците работят и утвърждават водещото име на училището във фирми, като Габинвест, Импулс, Цератицит, РИГ, ЗГПУ, Теспом, Сокол АД. Не са случайни и постоянните покани от МОН за участие различни в конференции и симпозиуми за учители от гимназията, ръководещи дуалното обучение.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ работи изключително успешно и по европейски проекти за практика и обучение на ученици и учители в европейски фирми. След успешната практика на 12 ученици във Валенсия, Испания, през 2018 г. трима учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ също бяха там през тази година, за да покажат своите умения и да усвоят новостите в бранша.

През 2020 г., 12 ученици и техните учители ще бъдат в гр. Лайпциг, Германия, където по спечелен проект през тази година от програма „Еразъм +“ в рамките на две седмици ще работят и практикуват във водещите немски Ай Ти (IT) фирми.

Друго сериозно постижение на гимназията е разкриването на нови специалности въпреки отрицателните тенденции и намаляващите ученици. Наред с традиционните „Компютърна техника и технологии“, „Системно програмиране“,„Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“ бе разкрита и паралелка със специалност „Промишлена електроника“.

Това е в отговор на търсенето на кадри от пазара на труда и реалността показва, че училището отговаря на потребностите на бизнеса бързо и ефикасно. Учениците от специалностите с дуална форма на обучение се вписват моментално в работната среда и участват ефективно в производствения процес.

Това в пълна степен се очаква и от младежите в най – новата специалност „Промишлена електроника“, тъй като специалистите в тази област са изключително малко. Тенденциите в развитието на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ са ясни и с над вековна история. Те са непреходни във времето.

снимка: Радослав Първанов

Основна задача на училището и неговите учители е да подготвят и изпращат в обществото младежи, които веднага да се включват в производството, мениджмънта и управлението на бизнеса, обществената и държавната сфера. Това се случва с постоянното модернизиране на техническата и материалната база на гимназията, с непрекъснатото обучение и допълнителната квалификация на учителите, с възможността за развитие и изява на учениците в състезания и симпозиуми.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ ще продължи да предлага качествено обучение в специалности, реално съобразени с нуждите на бизнеса и производството. Ще се наблегне на утвърдените бизнес контакти и на създаване на нови. Ще бъде развита дуалната форма на обучение и ще се следва тенденцията за нови технически специалности според нуждите на пазара на труда.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ винаги е била, е и ще бъде в полза на обществото, подготвяйки реални специалисти и техници, според нуждите и тенденциите на динамично развиващата се обществена, социална и бизнес обстановка.

Габровската техническа гимназия вече 124 години е стожер на българското техническо образование, такъв ще остане и в следващия век.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица