Свържи се с нас

Новини

2019-година бе изпълнена с успехи и награди за Василиадиевци

Published

on

И през 2019 г. учениците от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово участваха на множество състезания, конференции и симпозиуми, свързани с техните постижения и знания. Както всяка година, успехите не бяха един и два, затвърди се тенденцията, че развитието на Василиадиевци се движи във възходяща линия.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

За поредна година учениците от гимназията спечелиха областното състезание на националната олимпиада по АйТи (IT). На националните финали, представянето отново бе отлично. Такова бе то и на националния конкурс „Млади таланти“.

На ученическата конференция на УчИМИ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ бе отличена със специална награда.

Своята езикова и писателска натура изявиха двама ученици, спечелили награди за есе. В конкурса „От земята към звездите“, есетата на Румяна Йонкова и Иван Иванов бяха отличени и наградени, а те се състезаваха и с ученици от цяла България.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

В конкурс за есе, посветено на създателя на Менделеевата таблица, Иван Иванов спечели първо място сред всички свои връстници в страната.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Голям успех постигна и Бранимира Колева, която спечели първо място за есе, посветено на жената и майката в конкурс, организиран от дружество „Майчина грижа“ – Габрово. В същия конкурс Теди Лефтерова бе класирана на трето място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Друг голям успех бе постигнат в Горна Оряховица, на националния конкурс – изложение „Младежко техническо творчество“. Разработката на младите Василиадиевци впечатли журито и бе удостоена с второ място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С девето място от националния есенен турнир по IT „Джон Атанасов“ се завърна и Николай Иванов.

В изключително престижен проект през изминалата година участва и Владислав Цвятков, който живя две седмици в приемно семейство в Япония като обмен между двете страни. Дванадесет габровчета прекараха 14 дни в Нагоя, където посещаваха училище, наравно със своите връстници, живяха в местни семейства и се сляха напълно с местната култура и традиции. Владислав е останал впечатлен от своите домакини, от културата, обичаите и гостоприемството им. Освен в Нагоя габровци са били и в още няколко града и са останали впечатлени от културните забележителности и красотата на Япония. Втората част от проекта предстои, като японските деца ще бъдат гости в Габрово и ще посещават училище заедно с нашите ученици. През следващата година ПТГ „Д-р Никола Василиади“ очаква своя нов ученик от далечна Нагоя.

Друг изключително интересен проект, реализиран през 2019 г. и продължаващ през 2020 г., е на катедра „История“. Той е по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Проектът включва изнесени учебни часове, а такива до момента са проведени в Историческите музеи в Панагюрище и Трявна, като предстоят още в София и в интерактивния музей в Габрово. С проекта се осъществява своеобразно пътуване във времето.

Съвместно с ученици от НАГ, десетокласници от техническата гимназия изнесоха открит урок по античност, провел се в Националния музей на образованието. Той бе на английски и на български език, като изключително силно впечатли всички присъстващи. Сред официалните лица бяха директорите на двете гимназии, експерти от РУО – Габрово и МОН, множество историци, преподаватели и педагози.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С всички тези успехи, награди и призови класирания, с участието си в проекти и конкурси, учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ показаха през изминалата година, че наученото в класните стаи и учебните лаборатории е на изключително високо ниво.

С успехите си учениците показват, че техническата гимназия подготвя реални кадри и специалисти за нуждите на бизнеса, производството, мениджмънта и обществената сфера. Така, както го е правила през всичките 124 години от своето основаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица