Свържи се с нас

Култура

Домът на хумора и сатирата представя дарителя Ив Гинярда

Published

on

Диалогът между Дома на хумора и сатирата и Ив Гинярда започна преди три десетилетия. Трябва да се прочетат емоционалните писма на този невероятен французин (роден през 1924 г.), да се видят неговите снимки от родния му град Шалон-сюр-Сон или от някоя карнавална фиеста по света, за да се усети магнетичността на тази личност.
Миналата година вече се любувахме на фотографската изложба „Карнавални изкушения” с подбрани фотоси от личната колекция на познавача и историк на карнавала от древността до днес. Сега, в тези летни жеги, от Веселата къща предлагат, заедно с Ив Гинярда, да посетим два френски и един испански карнавал – сезон 2011 година. Снимките са придружени с кратки анотации на автора. Наред с ценната етноложка информация, те носят и неподражаемата карнавална страст на Гинярда. Сега и гостите на Дома ще усетят типичното за два от най-ярките европейски карнавала през неговия поглед и за един малко познат у нас френски карнавал. Така постоянната изложба „Да живее карнавалът!” в зала 8 на ІV етаж се обогати с част от най-новото дарение на музея. Да надникнем и ние!

Карнавалът в Ница, който е най-значимият във Франция – всяка година с 1 милион зрители – трае 15 дни и приключва вечерта на Блажния вторник (Mardi gras) с величествена заря.
Програмата включва 6 великолепни дневни дефилета, 6 великолепни нощни дефилета, 4 „битки” с цветя. Във всяка „битка” с цветя участват 20-25 огромни платформи, украсени с различни по вид пъстри цветя. Между тях танцуват 20-25 групи под звуците на фанфарни музики, които свирят забавни и увличащи ритми и мелодии.
На края на всяко дефиле млади момичета от платформите хвърлят на дамите в публиката, за тяхна голяма радост! – всички цветя, или приблизително 5 тона!

Кралското братство на гониотите в Шалон-сюр-Сон е единственото Велико карнавално братство (карнавална гилдия) във Франция. Ние сме 40-тина колеги с различни рангове. Аз съм Велик командир и бард на Братството.
Всяка година, втората събота вечер на карнавала, ние организираме гала-вечеря с танци, където присъстват важните хора и управниците на областта. Накрая приемаме нови членове в Братството на гониотите.
За всеки новоприет Бардът (т.е. аз) пише хумористично четиристишие, в което засегя неговите качества, недостатъци, занимания и пр. Тази година събратята ми изчислиха, че от 1955 година, откогато съм Бард, съм написал и изрецитирал 628 четиристишия!

Според мен, ФАЛАС във Валенсия, Испания, е най-красивият пролетен празник в Европа. Провежда се всяка година в края на март (23-27 март 2011), като пет дни и нощи преминават в празнуване и веселба.
Празникът е статичен: на всяка улица, на всеки площад и градинка са разположени 350-370 карнавални композиции. Размерите са от 15 – 50 м дължина и 30 м височина със 100-125 персонажа!!! Нещо огромно, впечатляващо, величествено и пищно осветено. Почти 15 000 карнавални фигури – най-красивите в света. И всичко това се изгаря в полунощ на последния ден – такава е традицията. Вярва се, че ако веднага не се изгори всичко, Валенсия ще я споходи нещастие.
Всяка година се стичат над милион зрители, почти всички испанци.
Всяка композиция, която представя даден квартал, си има своя фанфарна група, следвана от сто господа и сто дами с деца, всички облечени с прекрасни испански традиционни одежди от 17. и 18. век. Всяка дама носи букет от бели и червени цветя. Празникът не спира цели пет дни.
Накрая всички групи се отправят към катедралата в центъра на града. Зад нея е поставена 35 м висока дървена конструкция, а най-отгоре се вижда огромна глава на Св.Богородица. Върху скелето всички жени оставят своите бели и червени цветя и така се оформя невероятно красива рокля на светицата. Това е единственото нещо, което не се изгаря на този празник във Валенсия.

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица