Свържи се с нас

Крими

Роми или наркомани най-често извършват уличните грабежи

Снимката е илюстративна

Лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора са най-честите извършители на улични грабежи. Това става ясно от информация, разпространена от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на този вид престъпления.

Грабежите са вид престъпления против собствеността на гражданите, при които се засяга личността на пострадалия, чрез формата на принуда, която извършителите прилагат, с цел да присвоят чуждите вещи.

Обичайно, за извършителите на грабеж представляват интерес: пари в брой, портфейли, кредитни карти, мобилни телефони, бижута, малки и скъпи електронни устройства (таблети, лаптопи, камери), които могат да се отнемат бързо, да се скрият лесно и в последствие да бъдат пласирани.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според статистиката, грабежите представляват 2,75 % от всички видове престъпления против собствеността. Около 90% от тях се осъществяват в тъмната част на денонощието, въпреки че не са изключения случаите на извършени грабежи рано сутринта или в ранните следобедни часове.

Забелязва се тенденция, грабежите да бъдат извършвани през почивните дни, често късно вечерта в събота или рано в неделната сутрин. Жертвите на грабеж са предимно жени, възрастни хора и деца.

При уличните грабежи, извършителите набелязват жертвите си сред лица, които демонстрират финансово състояние или носят открито различни ценни предмети (златни бижута, скъпи мобилни телефони), студенти или туристи.

Обикновено, в градовете жертви на грабежи стават хора, които се движат сами, изглеждат неуверени, разсеяни или изгубени.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Обичайно уличните грабежи се извършват в междублоковите пространства, парковете и спирките на градския транспорт (места с оскъдно или никакво осветление). Често, непълнолетните стават жертви на грабеж в училище.

Извършителите на подобен вид престъпления са предимно лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора. В последно време се забелязва нарастваща тенденция, все повече непълнолетни лица да стават извършители на грабежи.

Методите, които използват, за да осъществят намеренията си са различни, но най-често използват директни действия, с цел всяване на страх, паника и объркване у жертвата.

Не са редки случаите на прояви на физическа агресия и причиняване на наранявания, които могат да бъдат и фатални!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тази връзка от полицията в Габрово препоръчват следните мерки:
– избягвайте да се движите сами в тъмните и неосветени участъци в градската част;
– при теглене на пари от банкомати и банкови клонове, обръщайте внимание на хората около Вас, и следете за лица със съмнително поведение в района;
– не носете открито златни накити, които биха привлекли вниманието на лица с престъпни намерения;
– избягвайте да носите скъпи вещи и големи парични суми;
– не оказвайте съпротива, и не провокирайте извършителите, защото техните реакции могат да бъдат непридвидими;
– за всеки случай на извършен грабеж, трябва да информирате органите на МВР и да подадете информация на телефон 112.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. ХАН КРУМ

    15.07.2019 at 10:42

    Разберете,че няма роми,има ДОЛНИ МРЪСНИ ЦИГАНИ.Не ни заблуждавайте с тези нежни заглавия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Номерът на двама, превозвали дърва, не мина!

Полицията в Трявна разкри две икономически престъпления, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 16 октомври, рано сутринта около 05:35 часа на пътя между Габрово и село Вонеща вода, района на 552+14 км, при провеждане на специализирана полицейска операция с цел превенция на престъпления, свързани с незаконен добив на дървесина и нарушения по Закона за горите, служители на сектор „Икономическа полиция“ при Областна дирекция на МВР – Габрово и автопатрулен екип от полицейското управление в Трявна, спрели за проверка товарен автомобил с прикачено ремарке, управляван от 57-годишен местен жител.

В него имало натоварена дървесина – дърва за огрев от широколистни дървесни видове. При проверка на представената от водача документация, относно добива и осъществявания превоз на дървесината, криминалистите установили данни за извършено документно престъпление.

Само десетина минути по-късно, около 05:45 часа отново на същия път Габрово – Вонеща вода, района на 552+14 км, бил спрян за проверка друг товарен влекач, който бил с прикачено полуремарке, натоварено също с дървесина – дърва за огрев. Камионът бил управляван от 62-годишен местен жител.

При проверка на представената от водача документация, относно добива и осъществявания превоз на дървесината, криминалистите установили също данни за извършено документно престъпление.

И по двата случая са образувани досъдебно производства под надзора на прокуратурата в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицейски акции в Габрово и Трявна

Две полицейски акции са били проведени на територии на общините Габрово и Трявна, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Вчера, 15 октомври, в Габрово е била реализирана специализирана полицейска операция по безопасност на движението. В хода на полицейските действия, осъществени по метода за „широкообхватен контрол“ били проверени 56 моторни превозни средства, от които 28 товарни автомобила и 58 души.

Констатирани били общо 11 нарушения, за които са наложени 8 глоби с фиш и са съставени 3 акта, като връчените електронни фишове са 11.

За периода от 8 до 14 октомври на територията, обслужвана от тревненската полиция, е била проведена специализирана полицейска операция, с цел осигуряване на полицейско присъствие в малките и отдалечени населени места, противодействие на телефонни измами с възрастни хора, и контрол на пътното движение.

В хода на акцията били проверени 244 моторни превозни средства и 283 души. Установени са 177 нарушения, за които са наложени 131 глоби с фиш и са съставени 46 акта. В резултат на проверките са били разкрити две престъпления по линия „наркотици“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Малолетен задигна 50 лева от беларусец на „Брянска“

Полицията в Габрово разкри извършителя на кражба. Това е малолетен жител на града, задигнал 50 лева от гражданин на Беларус.

Малолетният габровец, за когото са налице данни за предишни противообществени прояви, извършил престъплението в събота, 12 октомври, в района на ул.“Брянска“.

Материалите по преписката ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Габрово, по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица