Свържи се с нас

Крими

Бащата-убиец от Габрово е направил пълни самопризнания

Прокуратурата „спести“ мотива, но цитира бащата: майката избягала на 20 юни, а той не можел да се грижи сам за детето, било му трудно

Published

on

От ляво надясно: говорителят на Окръжна прокуратура Габрово Людмила Рачева, ръководителят на прокуратурата Надежда Желева и директорът на ОДМВР – Габрово ст. комисар Борислав Муеров. Снимка: Ружа Любенова.

Трийсет и една годишният Диян Марианов е направил пълни самопризнания, че сам е убил 5-годишния си син, потвърди днес, 4 юли, на пресконференция ст. комисар Борислав Муеров, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово, информира sevlievo-online.com.

На срещата с журналисти присъстваха окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева, говорителят на прокуратурата Людмила Рачева и говорителят на ОД на МВР – Габрово Десислава Анастасова.

Признанието на бащата-убиец е направено късно вечерта в деня на трагедията, 3 юли. Той и майката на детето са разпитани пред съдия.

Днес ст. комисар Муеров даде подробности около трагичния случай: Около 6,30 часа сутринта на 3 юли т.г. на телефона на полицейски служител от сектор „издирване“ в габровската полиция се обадил бащата и заявил, че е на виадукта на околовръстната дъга край Габрово и че има намерение да скочи, и да се самоубие. Към мястото незабавно били насочени екипи на МВР, Спешна помощ, Гражданска защита и пожарната. Заварили мъжа в неадекватно състояние, а долу в река Янтра под виадукта, открили телцето на мъртвия му 5-годишен син. Бащата стоял на парапета, от външната страна и заплашвал, че ще скочи. След близо 3 часа преговори, с участието на психолог, той се отдръпнал от моста и бил задържан.

Първоначално твърдял, че детето се подхлъзнало и само паднало, но след оглед на местопроизшествието от оперативни работници, направил пълни самопризнания, че сам го е бутнал от моста.

Относно неадекватността при задържането му ст. комисар Муеров обясни, че „няма данни бащата да е употребявал наркотици, но са назначени експертизи на кръв и урина“.

Той допълни, че Диян е криминално проявен, съден и е лежал в затвора. Има присъда за кражба, а лишаването му от свобода е било за 8 месеца, заради причинена от него средна телесна повреда на друг. Не е психично болен. С майката на детето живеели на семейни начела. Той е биологичен баща на момченцето, което впоследствие припознал, допълни Муеров.

Нито в полицията, нито в прокуратурата в Габрово не са постъпвали сигнали за домашен тормоз в това семейство, бяха категорични днес представителите им. Но в същото време мнозина твърдяха в социалната мрежа, че бащата често е биел майката, посягал и на детето.

На 20 юни т. г. майката изчезнала, явно избягала за пореден път. На 27 юни полицията я обявява за общодържавно издирване. Оказало се, че се е скрила при приятелка и не искала никой да знае къде е. А сигнали за тормоз умишлено не е подавала, защото се страхувала. По думите й при разпита на 3 юли „страхувала се, че ще бъде убита или ще й вземе детето“.

Според окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева „събрани са достатъчно доказателства за привличането на бащата като обвиняем, че умишлено и по мъчителен начин е умъртвил детето“.

Настойчивите въпроси на журналистите за мотивите на бащата бяха отклонени от прокуратурата, но все пак се изясни потресаващото му изявление при един от разпитите: майката била изчезнала от две седмици, а той не можел сам да се грижи за детето.

Неверни са твърденията, че е бивш военен – никъде не е служил и не е бил в Кербала, отговори ст. комисар Муеров. Не работел, а издръжката осигурявала майката на детето. Според обясненията й за бягството „трудно живеела, искала да събере сили и въздух“.

Дали социалните служби са били известени, че една майка липсва, попитах, но ст. ком. Муеров заяви, че това не е работа на полицията.

Иначе всичко в това семейство било наред и те нямали сигнали за домашно насилие, заявиха пред медии представители на дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. Но неофициално се оказа, че един сигнал все пак е постъпил – през миналото лято. Учителки в детската градина забелязали травми по тялото на 5-годишното дете и съобщили на социални работници. При проверката обаче всички, включително и детето, казали, че синините са от водната пързалка. В дома детето имало хубави играчки, добри условия и всичко уж било наред. С това проверките на социалните служители приключили.

След по-малко от час в габровския съд ще се гледа мярката за неотклонение на бащата. Очаквайте подробности.

Автор: Ружа Любенова
Източник: sevlievo-online.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица