Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов е кмет на месеца

Община Севлиево бе оценена най-високо като фестивална дестинация

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов зае първото място в класацията “Кмет на месеца” при общините с население между 20 и 50 000 души и победи с активно гласуване и 63.8%. Темата на конкурса, организиран от портала на българските общини Kmeta.bg, е „Летни фестивали“.

В престижното онлайн допитване жителите на цялата страна подкрепиха своите общини, в които през летните месеци градоначалниците се грижат за приятното настроение и добра атмосфера чрез разнообразни културни събития.

През годините Община Севлиево успя да спечели сърцата на публиката с многобройните фестивали, които организира и които събират десетки хиляди туристи от цял свят в сърцето на България.

снимка: Община Севлиево

През годините фестивалите в Севлиево се доказаха и като успешна формула за културен туризъм, а списъкът им продължава да расте. За трета поредна година Националният рок фест „Хоталич“ ще събере любителите на рока край стените на крепостта на 30 и 31 август 2019 г. Сред групите, които ще покорят крепостните стени, са: „Фондацията“, „Конкурент“, „Милена“, ERIDAN и други български групи, създаващи качествен рок, на който феновете на този стил музика ще могат да се насладят за трета година.

снимка: Община Севлиево

Преди дни в града приключи и тазгодишното издание на пътуващия кинофестивал „Филмирай“, в който участие взе любимката на поколения българи Слава Рачева. А за втора поредна година Севлиево стана домакин и на фотосалон „Дивото“, на който хората могат да разгледат редица красиви природни фотографии от целия свят.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Севлиево е ежегодна спирка и на филмовия фестивал София филм фест, който радва киноманите всяко лято. Севлиевци и гостите на града ще могат да гледат под звездите заглавията от фестивала след броени седмици – от 16 до 21 юли на големия екран ще бъдат излъчени шест филма.

снимка: Община Севлиево

За петнадесета поредна година тази есен в Севлиево ще се проведе и единственият по рода си тиквен фестивал у нас.

снимка: Община Севлиево

Празникът на тиквата събира хиляди производители и любители на оранжевото изкушение от цялата страна, а богатата програма през оранжевите дни забавлява малки и големи.

снимка: Община Севлиево

Кулинарни тиквени шедьоври, шеф готвачи и изложение на български производители очакват всички, които изберат Севлиево като дестинация в дните от 10 до 14 октомври 2019 г.

снимка: Община Севлиево

В последните летни дни и тази година отново край стените на крепостта ще се проведе и Фестивалът на историческото наследство. На 14 септември 2019 година ще оживят варварите и ще пресъздадат типични битки и обичаи.

снимка: Община Севлиево

Дюкяните на занаятите и забавленията, които ежегодно организаторите подготвят за най-малките, отново ще останат изненада до последния момент.

снимка: Община Севлиево

Фолклорният конкурс „Море песен екна…“ в памет на големия български глас Борис Машалов е друго събитие, което цели популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен, а интересът за участие в надпяванията нараства всяка следваща година.

снимка: Община Севлиево

Оригиналният фестивал „Семе българско“ е друга запазена марка на Севлиево. Той се провежда вече шест години, като един от акцентите му е подпомагатнето на двойки с репродуктивни проблеми от Община Севлиево. През годините организаторите успяха да обогатят програмата, като в центъра на събитията винаги е хлябът. Хиляди туристи от цяла България посещават ежегодно „Семе българско“ и си тръгват от Севлиево, заредени с емоции и знания за изконните български традиции.

снимка: Община Севлиево

Традиционни за Севлиево са и възстановките на сраженията в местността Боаза, в които всяка година Национално дружество „Традиция“ пресъздава битките от Априлското въстание в Севлиево в края на месец май.

Всяко лято на връх Бабан се провежда и Общинският събор на народното творчество „Бабан”, село Кръвеник. Организатори на събитието са Община Севлиево, Кметство и Народно читалище “Светлина – 1928“, село Кръвеник.

Участие в тазгодишното издание на събора, който е на 29 юни, ще вземат тридесет самодейни състава и индивидуални изпълнители от читалищата на община Севлиево, както и гости от съседни общини. По традиция Общинският събор се организира, за да се покажат постиженията на фолклорните състави от община Севлиево, да стимулира издирването, съхраняването и популяризирането на народното творчество, да спомогне за откриване на млади таланти.

снимка: Община Севлиево

Цветният пътуващ фестивал „Улицата“ ежегодно преминава през Севлиево, за да зарадва малки и големи. Мимове, клоуни, фокусници и актьори изпълват улиците на града. Разкриват се част от загадките на руните и гледането на карти „Таро“, не на заден план е и театралното изкуство, ходенето на кокили и рисуването върху вода. Техниката „Ебру“ пък привлича интереса на всички. Още много магия, цвят и забавление ще донесе фестивала на жителите и гостите на града и тази есен – на 12 октомври.

снимка: Община Севлиево

„Радвам се, че читателите на kmeta.bg оцениха Севлиево като най-добрата лятна фестивална дестинация. Използвам възможността да поканя всички на тазгодишните издания на летните фестивали – обещаваме невероятни преживявания”, коментира кметът д-р Иван Иванов.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица