Свържи се с нас

Новини

15-те национални Славейкови празници в Трявна започнаха

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител Невена Петкова поздрави организаторите на ХV-то издание на Славейковите празници в Трявна. Официалното откриване се състоя на 6 юни пред НЧ „Пенчо Славейков 1871 г.“ в присъствието на представители на местната и държавна власт, общински съветници, делегации от побратимени градове на Трявна, жители и гости на града.

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител изказа своята признателността към всички, които продължават да съхраняват и развиват българската култура и поздрави организаторите, които вече 15 години следват вечния стремеж на Славейков за усъвършенстване.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Доказателство за това е изпълнената със събития програма на Славейковите празници, които всяка година се разрастват и привличат гости от близо и далеч. Благодаря Ви, че правите така че да съхраним нашата култура, идентичност – в името на България и за едно богато световно културно наследство“, заяви Невена Петкова и пожела на добър час на юбилейното издание на Славейковите дни.

снимка: Областна администрация – Габрово

Концерти, книжен базар, литературно четене, театрални постановки, национална кръгла маса на тема „Петко и Пенчо Славейкови – между Изтока и Запада“, Награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови ще изпълнят програмата в до 9 юни в Трявна.

Програма Славейкови празници 2019

7 юни

10.00 часа – Литературно четене на собствени творби на ученици от СУ „П.Р.Славейков“ – Славейкова къща

11.00 часа – „Любовта към трите портокала“ – постановка за деца на Арт театър – София – НЧ „Пенчо Славейков 1871“

14.00 часа – „Българското училище преди Освобождението дава много добро образование на подрастващите“ – дебат на ученици от СУ „П.Р.Славейков“, посветен на 180-годишнината на Славейковото училище – Старото школо

17.00 часа – Изложба в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“- „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ – Галерия „Гъбенски“

18.00 часа – „Господин…сеньор…дон…Хуан“ – постановка на Арт театър – София – НЧ „Пенчо Славейков 1871“

20.30 часа – Концерт на Йордан Марков – Площад „Капитан дядо Никола“

21.30 часа – Концерт на солисти от Национален музикален театър „Стефан Македонски“ – Площад „Капитан дядо Никола“

8 юни

11.00 часа – Иван Звездев готви на открито с кмета Дончо Захариев – Площад „Капитан дядо Никола“

11.00 часа – Национална кръгла маса на тема „Петко и Пенчо Славейкови – между Изтока и Запада“- Заседателна зала на община Трявна

17.00 часа – Награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови

Изпълнения на дуо „Колаж“ – НЧ „Пенчо Славейков 1871“

18.00 часа – Концерт на училищна китарна група „Qeens“ при Дом на културата – гр. Виница, Северна Македония – Площад „Капитан дядо Никола“

19.00 часа – „Пътят към Афродита“- спектакъл на Народен театър „Иван Вазов“. С участието на актрисата Бойка Велкова и авторската музика на Теодосий Спасов – НЧ „Пенчо Славейков 1871“

20.30 часа – Концерт на ансамбъл „Българе“ – Площад „Капитан дядо Никола“

9 юни

11.00 часа – Музикално матине с квартет „София“ – Даскалова къща


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица