Свържи се с нас

Новини

Приключи обновяването на образователна инфраструктура в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

С изпълнението и приключването на проекта за инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово всички общински училища и детски градини вече са с обновени физически пространства, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Това само доказва, че образованието в Габрово продължава и ще бъде важен и основен приоритет, заяви кметът на Габрово Таня Христова при официалното откриване на обектите.

снимка: Община Габрово

„Наш дълг и задължение като представители на институциите и като големи хора е да предоставяме на вас, поколението, което трябва да отгледаме и възпитаме с много любов, внимание и грижа, една обновена образователна среда, която да ви дава възможност да развивате най – доброто от себе си и да разкривате вашият потенциал. Убедена съм, че за вас това не е просто сграда, а място където с подкрепата на вашите учители вие разширявате кръгозора си всеки ден. Имате прекрасен двор, чудесен физкултурен салон и място, в което да закусвате и обядвате“, сподели габровският кмет.

снимка: Община Габрово

Сградите на НУ „Васил Левски“ и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ бяха трансформирани в едни от най – модерните и иновативни училища не само за Габрово, но и за страната.

снимка: Община Габрово

И двете бази са с внедрени съвременни мерки за енергийна ефективност, а учениците се радват на използването на модерни технологии в обучителния процес, както и на съвременно обзавеждане.

снимка: Община Габрово

Заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ Деница Николова каза, че в рамките на финансирането със средствата, които се осигуряват от ЕС, за период от последните 9 години, са обновени не малка част от училищата и детските градини в цяла България.

снимка: Община Габрово

Над 1 млр. лв са фокусирани, за да се обнови сградния фонд, да се даде възможност за внедряване на нови учебни пособия и програми в училищата, за да може децата да се чувстват добре и комфортно.

снимка: Община Габрово

„44 млн. лв са инвестирани само в Габрово за обновяване на паркови пространства, образователна инфраструктура и развитие на градския транспорт. Търсим начини за повишаване и на културната активност чрез обновяване на културната инфраструктура подобно на зала „Възраждане“, а Домът на културата се надяваме скоро също да бъде един от добрите примери за това.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Наша основна цел е с европейски средства да бъдем по – близо до хората, затова се стараем да предоставяме все по – вече възможности за инвестиции в градовете, за да променяме техния облик“, коментира заместник – министър Николова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петима починали и 190 заразени с КОВИД – 19 през уикенда

Published

on

Петима души са починали, а 190 са новозаразените с коронавирус през почивните дни на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 23 ноември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили петима мъже. Това са 67-годишен от община Габрово, 40 и 65-годишен от община Севлиево, и двама от община Трявна, на 54 и 77 години.

През периода от 20 до 22 ноември в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 99 случая. Шейсет и осем са потвърдените в Севлиево, седемнадесет в Трявна и шест в Дряново.

От потвърдените 190 случаи в областта 10 души са хоспитализирани с вирусна пневмония, 168 са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, 12 човека към момента са без симптоми на заболяването.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 10-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„За да бъдеш успешен в работата си, трябва да минеш през всичките ѝ нива“

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя им в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина.

Ето три от въпросите от анкетата, на които оттговориха участниците в мобилността. Днес разговорът ни е с Йоанна Тошева, участник в проекта.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Разбрах, че за да работя професята на хотелиер, е необходимо да започна от най-ниското ниво, да опозная всичко – стаята, банята, кухнята, ресторатнта, рецепцията.

Работих в хотел Арена сити с още двама мои съученици и научих много неща за себе си – първото, че мога наистина да се справям сама, второто, че трябва да съм по-уверена в уменията се, третото, че е необходимо да бъда точна и много прецизна в работата си.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Менторът ми изискваше това и ме подкрепяше.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Да отидат и те! Преживяването си заслужава!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица