Свържи се с нас

Култура

Скулптурата „Седнала женска фигура” е акцент на май в Галерията

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

През май Художествена галерия „Христо Цокев” има удоволствието да ви представи за акцент на месеца скулптурата „Седнала женска фигура” на големия български резбар проф. Кънчо Цанев. Той е една от знаковите фигури в развитието на съвременната българска дърворезба и е единственият автор, който работи във всички нейни направления – релеф, монументална и кавалетна пластика, декоративна мебел, интериорни решения, иконостаси.

Изборът на скулптурата „Седнала женска фигура” за акцент на месеца не е случаен, тъй като тя е създадена през същата година в която К. Цанев е директор на ХГ „Христо Цокев”. Освен това дава възможност на широката публика да се запознае с една малко позната страна от творчеството на автора – кавалетната пластика, която ясно показва неговото скулптурно отношение към формата и обема в пространството, съчетано с една стилизация на формата присъща за резбата.

Кънчо Цанев е роден през 1934 г. в с. Бахреци, Тревненско. Тревненският район известен с обработката на дърво, както и неговото семейство които се занимават с дърводелство до голяма степен определят изборът му на професия. Завършва училището по приложни изкуства в Трявна при резбаря Цанъо Антонов. През 1960 г. се дипломира в Художествената академия в София в ателието на проф. Асен Василев. След стабилна професионална школовка от една страна на унаследените тревненски традиции, а от друга на академичното образование К. Цанев се превръща в една от основните фигури в областта на декоратовно-приложните изкуства и в частност дърворезбата. Характерно за неговото творчество е синтеза между резбарско и скулптурно виждане, което се изразява в извеждане на пластиката на формата на преден план. Вероятно голямо влияние в тази посока оказва контакта му с Атанас Далчев, който е негов преподавател по скулптура в Академията . Голяма част от творческият път на К. Цанев е свързан с Трявна. Той се завръща в родния си град през 1960 г. веднага след като завършва на Художествената академия. За кратко е преподавател в училището за приложни изкуства.

По негова инициатива се създава резбарско ателие в дърводелското предприятие „Балкан” в Трявна, където се изработват множество монументални държавни поръчки. Първата от тях е за централната ложа в Дома на културата в Габрово. Следват поръчки за различни монументални обекти в региона – таван за сграда „Седянка” в с. Гергини, таван за Старата механа в Габрово, ритуална зала в с. Стоките, обекти в Боженци идр. В последствие обектите стават из цялата страна. Един от най-мащабните обекти изпълнен в Трявна е таванът за „Слънчевата зала” в резиденция Бояна, където за първи път в историята на българската резба се сблъсква с проблема за овладяването на толкова голямо пространство – 800 кв. м. и синтеза с новата архитектура. В последствие подобен начин са решени и др. тавани тавани – на посолството в Москва, в ритуалната зала в Хлебарово, таван в Бон и др. През този период К. Цанев вече е член на СБХ и се занимава с различни културни дейности в района на Трявна – участва в съюза на габровските художници, става главен художник на Габрово през 1968 г., с което допринася за изграждане на монументалния облик на града със създаване на скулптурни паметници на Георги Генев (1963 г. в авторски колектив с Ива Хаджиева), бюст на поп Харитон (1966), пластично оформление на театъра в Габрово (авторски колектив), мозайка на фасадата на Окръжна болница (1968 авторски колектив с Георги Дойнов, заедно с него през 1969 г. изработват и фриз за Окръжен народен съвет в Габрово през 1969). Малко известен е факта, че проф. Кънчо Цанев е и автор на пластичното решение на герба на община Габрово върху Часовниковата кула на пл. „Първи май”от 1966 г. През 1972 г. упражнява длъжността директор на галерия „Христо Цокев” в Габрово и неслучайно една от залите в галерията носи неговото име. През 1975 г. К. Цанев става преподавател в Художествената академия, но връзката с тревненското ателие остава.

Продължават да се изпълняват монументални решения, където една от основните цели продължава да е синтеза между дърворезба и архитектура, което води до преосмисляне и обновяване на орнамента в интериорното пространство. Освен това К. Цанев се занимава и с проектирането на мебели за жилищен и обществен интериор – ракли, шкафове, маси, столове. В тях авторът също използва собствена орнаментика. След 1944 г. започва да работи и иконостаси – в с. Бързия, Пампорово, Смолян, Горна Баня и др. Те също са новаторски както в орнаменталните решения, така и в архитектониката. Чрез скулптурата „Седнала женска фигура”, публиката има възможност да се докосне до творчеството на един от най-значимите представители на приложното изкуство у нас – проф. Кънчо Цанев.

Заповядайте в ХГ „Христо Цокев”, откъдето припомнят, че всеки вторник входът е безплатен.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Росица Бинева участва в световен форум

Уредникът от музей „Етър“ Росица Бинева взема участието в ХV Международен симпозиум по молинология, организиран от TIMS – Международно общество по молинология. Темата на форум, който се провежда от 17 до 25 август в Берлин, е „Мелниците в историята и археологията“.

Росица Бинева представя научно съобщение на тема: „Колекцията от действащи водни съоръжения в Етнографски музей на открито „Етър“ – България“. Презентацията й е придружена от триминутен филм, осветен на водните съоръжения в музея.

Снимка: Росица Бинева

Като специалист с професионални интереси, свързани с изучаване на водните съоръжения в района на Централна стара планина, Росица Бинева е поканена за член на TIMS – Международното общество по молинология, през 2016 г. TIMS – The International Molinological Society (Международно общество по молинология), е неправителствена организация, която се занимава с изучаване на мелниците и други съоръжения, задвижвани от вятър, вода, животинска и човешка сила.

Музей „Етър“, водни съоръжения

Неин приоритет е да се представят най-добрите мелници, които една страна има; да се съдейства за подобряване на достъпа до съоръженията, затворени за обществеността. Организацията реализира срещи на молинолози от целия свят, поощрява изследователската дейност и подкрепя във всички аспекти молинологията, включително с реставрацията на мелници.

Международно общество по молинология

Организацията има над 500 члена от 30 държави, разположени на три континента. Росица Бинева е единствен член на TIMS от България.

„Възможността да участвам в организацията е от голямо значение за мен, тъй като основните ми професионални интереси са свързани с проучване, изследване, документиране, съхранение и представяне на традиционните водни съоръжения и механизми в района на Централна Стара планина в периода от края на ХVІІІ до началото на ХХ век и занаятите свързани с тях. Участието ми с тема „Колекцията от действащи водни съоръжения в Етнографски музей на открито „Етър“ – България“ представя историята на съоръженията, тяхното експониране, технически характеристики, функции, реставрация и консервация“, сподели Росица Бинева.

Музей „Етър“, водни съоръжения

Уредникът от музей „Етър“ се включва в световния форум, благодарение на проект „Участие в ХV Международен симпозиум на Международното общество по молинология (TIMS)“, който се реализира с финансовата подкрепата на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Севлиево впечатли младите художници от Валашке Мезиричи

Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи останаха впечатлени от историческите дадености на Севлиево. На специалната изложба „Вдъхновени от историята“ талантите показаха как виждат града и околностите му през техните очи.

снимка: Община Севлиево

Децата от средното училище по приложни изкуства и стъкларство в чешкия град бяха в Севлиево по програмата „Еразъм+“ и проекта „Изкуството обединява и помага“. Домакин бе Историческият музей в Севлиево, а изложбата с авторски творби бе представена във фоайето на Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

„Валашке Мезиричи е наш побратимен град, с който поддържаме отношения от десетилетия. Специално по този проект участниците се трудеха от началото на годината и внимателно анализираха целите му. Основната задача на групата бе да усвои някои от тънкостите в работата на музейните работници и да проследи пътя на артефактите от тяхното място на намиране до витрината в музея. С обстойни беседи ние ги запознахме с основните забележителности на нашия град като Хаджистояновото училище, Дандоловите къщи и Табаханата, с постоянните експозиции и артефакти в града и околностите“, обясни при откриването на изложбата Ивета Миленова, уредник в Историческия музей в Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Тя изказва своето възхищение от таланта и образоваността на децата и благодари на ръководителите на проекта за доброто сътрудничество. От своя страна учениците изразиха своето впечатление от Севлиево и дори обясниха как вече са създали нови приятелства тук.

снимка: Община Севлиево

„Щастлива съм да открием изложбата на нашите приятели от Валашке Мезиричи. Надявам се престоят при нас наистина да ви е харесал и да отнесете вкъщи само хубави впечатления.

снимка: Община Севлиево

Благодаря на нашите гости и на Историческия музей за чудесната организация и ви желая много творчески успехи в бъдеще“, заяви в приветствието си Невена Тодорова, заместник-кмет на Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

За спомен от България и Севлиево младите таланти получиха и специални подаръци от ръководството на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица