Новини|15.07.2011 8:00

Утре стартира Узана поляна фест

Узана поляна фест  стартира в едноименната местност над Габрово утре. Това е инициатива на Глобалния Екологичен Фонд и неговата Програмата за малки проекти в България, която е финансирала проекти за устойчиво развитие в страната ни за над 7 милиона щатски долара през последните 5 години.
Над 90 проекта в цялата страна са доказали, че алтернативите за хармонично развитие на човека с природата са не само необходими, но и възможни.

Двата дни на фестивала са посветени на идеята, че е възможен един алтернатвиен свят, където начина на живот на хората днес не застрашава ресурсите на идните поколения.

Веднага след официалната част от Центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора ще открият действителната програма като пуснат излекувани от тях соколчета на свобода в Балкана.

От 14.00 до 18.00 в събота -16ти юли, десетки демонстрации на  начини за добиване на енергия от алтернативни източници, ще станат  нагледни за посетителите в Техно-Парка на феста.

Паралелно ще вървят и забавни интерактивни игри за опознаване на природата на парк Българка и Централен балкан и др. , както и даденостите на най-богатата в Европа по биоразнообразие страна – нашата, ще радват всички поколения посетители в Еко-академията на Узана Поляна фест.

Амулети, рециклирано изкуство и традиционни занаяти като тъкачество, боядисване на вълна от каракачанска овца, бижута от плъст и др. ще радват  пък креативните и търпеливите в Арт-академията.

Био-боб, домашно сирене, био-мед и домашни сладка ще наситят изгладнелите от толкова много нови преживявания в Био-чаршията, която ще насърчава дегустаторите да пробват и био-шотове от житни кълнове.

Еко-Кметството  пък ще бъде настанено в информационния център Узана и оттам ще може да се посетят дискусии и дебати по най-горещите теми на прилагането на концепцията за устойчиво развитие в реалността – какви са проблемите в земеделието, управлението на горите и справянето с неорганичните замърсители  – това са само част от темите, които ще се настанят под покрива на „кметството“.

Дзен -Център пък ще е пространството за здраве и благоденствие, където ще можем да практикуваме йога , ще разберем как да се лекуваме ефективно с билки и слънчогледово олио, ще можем да се докоснем до тайните на древното бойно изкуство  кунг-фу, за да  стигнем до гвоздея на програмата –  дискусиите на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“, която ще представи дискусията „Бозайници, а не биберонници! – Родителство на Ти с природата.“

Вечерта е отредена за музика и масови забавления – от автентичен фолклор, гайди и тъпани, до съвременно звучащите и смесващи народните ритми със съвременни – ethno fusion бандата Оратница, които ще бъдат акомпанирани от майстора на каба-гайдата – гайдаря на Валя Балканска – Петър Янев. Преди тях джаз – формацията Splash Damage ще подгрее публиката, както и мултимедийния пърформанс „Селото, което изчезна за една нощ“.

В неделя програмата продължава до 17.00, а още в 9 сутринта потегля амбициозният проект Узана: еко-Вело поход, който с въртене на педалите на десетки ентусиасти ще докаже, че еко и вело- туризмът, които не увреждат природата и носят доходи на местното население са адекватна алтернатива на масовия туризъм.Походът ще продължи 4 дни, за да стигне до Велико Търново.

Етикети: , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар