Новини, Общество|13.07.2011 10:07

Кметът на Севлиево търси съдействието на министър Нона Караджова за решаване на проблема с производството на фирма „Евромиг”

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Кметът на Община Севлиево Йордан Стойков изпрати писма да министър Нона Караджова с искане за прилагана на най-радикални мерки, включително спиране на дейността на фирма „Евромог” ООД. Поводът е системно обгазяване на града в следствие на неправилно съхранявани отпадъци на фирмата.

В средата на месец юни граждани са сигнализирали за усетена неприятна миризма в северната част на града. Служители от отдел „Екология” и от Общински инспекторат са проверили обектите в този район, които осъществяват производствена дейност с източници на миризма. Установено беше, че източникът на замърсяването са неправилно съхранявани отпадъци от овчи кожи, собственост на фирма „Евромиг” ООД (наемател на площадката на „Севко” АД).

При повторна проверка бешее установено, че отпадъците вече са отстранени от  откритата площадка, но в резултат на неправилното им съхранение в почвата е пропила течност, която е източник на миризмата и тя все още се усеща. Забелязано е изтичане на мазнини с животински произход и от  складово помещение,  което би довело до задълбочаване на проблема.

Кметът на Общината се обърна за съдействие към РИОСВ гр.В.Търново и Регионалната здравна инспекция – Габрово с настояване да бъдат взети спешни мерки за справяне с проблема и налагане на строги наказания на нарушителите. Контролните органи са издали предписания и са наложили административни наказания на фирмата.

Въпреки предприетите до момента действия в общинската администрация продължават да постъпват сигнали за неприятна миризма, причиняваща гадене. Това наложи кметът Стойков да поиска съдействието на министър Нона Караджова за бързо справяне със създалата се ситуация.

Напиши коментар