Свържи се с нас

Икономика

Валутен борд

Българската национална валута не е суверенна…

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Българската национална валута не е суверенна. Вижте текста и в Декларацията на Националния Съюз за Нова България. Ние не се различаваме от страните от Еврозоната по фиксирането на нашата валута към еврото! Както Гърция, Португалия, Ирландия, Испания, Италия и т.н. не могат да девалвират своите национални валути (понеже нямат такива!) – за да ги настроят, да коригират своите икономики спрямо ветровете на световната конкуренция, така и ние не можем нито да девалвираме надценения лев (заради скока на еврото), нито пък да направим примерно обратното. Валутният Борд е тежка желязна ризница – закон „навлечен“ върху суверенитета на нашата национална валута и това дали сме или не сме член на еврозоната – няма абсолютно никакво значение от гледна точка на факта, че както останалите членки на Еврозоната, така и ние не можем да имаме собствена монетарна политика.

Не можем да ПЕЧАТАМЕ ПАРИ. Не можем да стимулираме експорта. Не можем да стимулираме чуждите инвестиции и т.н. Не гръцката мързеливост, както популярно и глупаво се твърди в пресата, а над 67% увеличение на курса на еврото спрямо щатския долар за периода 2000-2010 г. по същество унищожи най-силния сектор на гръцката икономика – корабостроителния сектор; направи го неконкурентоспособен спрямо основната дестинация, където той експортираше – САЩ и това е една от най-основните причини за срутването на гръцката икономика.

Днес, след вече 2-3 години тежка финансова и икономическа криза е абсолютно ясно, че в съвременния свят без монетарен суверенитет една страна не може да устои на ураганите на кризата. Бидейки с фиксиран курс – тя винаги ще е жертва на по-силните икономики по веригата на този фиксиран курс. Нещо повече – не можем да отдаваме и финансовия си суверенитет на Европа, тъй като по силата на Лисабонския Договор Съюзът не е федеративна система с централизирани икономически функции. Защото, ако направим това – завинаги ще бъдем обречени да сме бедни.

Това е големият урок от тази еврокризата, урок, който нашите политико-партизански лидери съзнателно не споменават, а именно, че фиксираните обменни курсове, валутните бордове – не могат да бъдат безгранично устойчиви. И ПАК ПОВТАРЯМ: НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ И ВАЛУТНО СЪЖИТЕЛСТВО – НЕ МОГАТ ДА СЕ СМЕСВАТ! Ако еврозоната иска да се задълбочи и развие в един по-строг фискален и монетарен съюз, то първо по-слабите членки ще бъдат принудени да излязат от еврозоната, а и ще е необходим съвършено нов Договор за ЕС, ако ли не и два различни договора. Всичко това показва, колко е прав Кейнс, когато казва, че дългосрочният период (като извинение за дадени решения!) е погрешен гид за текущите проблеми на икономиката. В дългосрочен период, както Кейнс казва, „ние всички – ще сме умрели“.

Проф. Димитър М. Иванов
в.Търговски вестник

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица